winkelend publiek

Smart Cities worden onder de loep genomen door de Autoriteit Persoonsgegevens

Laatst bijgewerkt: 8 oktober 2019
Leestijd: 1 minuut, 32 seconden

De Autoriteit Persoonsgegevens is een verkennend onderzoek gestart naar gemeentes die eventueel de privacy van burgers in het geding brengen. De zogenaamde ‘Smart Cities’ maken gebruik van big data en technologie en de AP wil nu kijken of hierbij voldoende wordt gekeken naar de privacy van inwoners.

Smart Cities

Niet alle voorbeelden van smart toepassingen in steden zijn even tastbaar. Een voorbeeld is wifitracking, waarbij wordt bijgehouden hoeveel mensen langs een bepaalde plek lopen. Maar ook het gebruik van big data om bevolkingsonderzoek te doen kan als ‘smart’ worden gezien. Steeds meer steden maken gebruik van technologie om meer te weten te komen over hun burgers. Gemeentes verzamelen graag informatie als die kan helpen om de openbare ruimte goed in te kunnen richten of bewoners te bewegen tot het maken van betere keuzes. Hoewel dit een positieve uitwerking kan hebben voor de burger is het ook niet ondenkbaar dat het soms gepaard gaat met een inbreuk op de privacy.

Strekking van het onderzoek

In eerste instantie zal het een verkennend onderzoek zijn bij een selecte groep gemeentes. Daarna zal een grotere groep gemeentes onder de loep genomen worden. De AP zal data protection impact assessments (DPIAs) opvragen bij de gemeentes. Wanneer steden gebruik maken van smarttoepassingen moeten ze met een DPIA onderzoeken wat voor privacyrisico’s hiermee gepaard kunnen gaan. De AP zal controleren of de Smart City-toepassingen van de gemeentes zich aan de AVG houden en eventueel actie ondernemen wanneer dit niet het geval blijkt.

Wifitracking van gemeentes

Deze zomer kwam al aan het licht dat ongeveer zestig Nederlandse gemeentes gebruik maakte van wifitracking. Toen al maakte de Autoriteit Persoonsgegevens duidelijk dat dit bijna altijd een inbreuk op de privacy van burgers opleverde. Met deze methode verzamelden steden gegevens van het winkelend publiek. Dit bleek toen in veel gevallen in strijd te zijn met de wet.

Tech-journaliste
Tove is reeds sinds 2017 als cybersecurity-redacteur betrokken bij VPNgids. Sinds 2019 is zij tevens coördinator voor het cybersecurity-nieuws dat op de website verschijnt.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen