Tientallen-gemeentes-maken-nog-steeds-gebruik-van-wifitracking

Tientallen gemeentes maken nog steeds gebruik van wifitracking

Laatst bijgewerkt: 17 februari 2020
Leestijd: 1 minuut, 5 seconden

Volgens de Volkskrant zetten zo’n zestig gemeentes in Nederland nog steeds wifitracking in. De krant meldt dit op basis van gegevens van de twee grootste bedrijven achter de technologie: CityTraffic en Locatus. De bedrijven gaven aan wifitracking te leveren aan zo’n vijftig á zestig gemeentes, waaronder Amsterdam, Rotterdam en Leiden. Het wifitracken door gemeentes kwam vorig jaar in het nieuws. De Autoriteit Persoonsgegevens concludeerde toen dat wifitracking bijna altijd in strijd is met de wet, behalve in bepaalde uitzonderingssituaties.

Steden stoppen met tracken

Naar aanleiding van het oordeel van de Autoriteit Persoonsgegevens besloten een aantal steden CityTraffic en Locatus te verzoeken om te stoppen met wifitracken. Het ging bijvoorbeeld om Arnhem, Apeldoorn, Groningen en Den Haag. Uit onderzoek van de Volkskrant blijkt nu dat een aantal steden er toch nog steeds gebruik van maken. Minister Dekker van Rechtsbescherming lichtte in december toe dat niet bekend is hoeveel en welke gemeentes gebruik maken van wifitracking. Ook nu is dit nog niet bekend.

Wifitracking

Door middel van wifitracking kunnen MAC-adressen van telefoons verzameld worden. Op die manier kunnen bedrijven bijvoorbeeld het gedrag van het winkelend publiek volgen. De data die ze verzameld hebben, verkopen ze vervolgens door aan bijvoorbeeld winkels, zodat ze hun openingstijden of personeelsbezetting kunnen aanpassen aan de hoeveelheid mensen die op een bepaald moment langs de winkel komen.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen