Yandex

‘Russische Google’ gehackt door westerse inlichtingendienst

Laatst bijgewerkt: 29 juni 2019
Leestijd: 1 minuut, 36 seconden

Yandex, ook wel het Russische Google genoemd, zou in oktober en november van 2018 zijn gehackt door een westerse inlichtingendienst. Dit zouden enkele ingewijden hebben verklaard aan Reuters. De hackers zouden toegang tot de systemen van Yandex hebben verkregen en hebben vervolgens geprobeerd om malware te installeren. De malware zou er voor zorgen dat accounts bij het internetbedrijf kunnen worden bespioneerd.

Malware

De malware die hierbij is gebruikt heet Regin. De hackers wilden met deze malware zien te achterhalen hoe Yandex gebruikers authenticeert. Vervolgens wilden ze met deze informatie inloggen op accounts om zo privéberichten te kunnen lezen. Dit type malware wordt, sinds Edward Snowden in 2014 naar buiten trad, gekoppeld aan inlichtingen diensten in de Verenigde Staten en in het Verenigd Koninkrijk. De diensten NSA en GCHQ zouden gebruikmaken van deze malware bij spionage acties. Het grote Amerikaanse securitybedrijf Symantec waarschuwde in 2014 al voor deze malware omdat deze zeer geavanceerd zou zijn. Het bedrijf geeft nu aan Regin weer tegen zijn gekomen maar wil niet uitweiden over waar en wanneer.

Five Eyes-landen

Door het gebruik van Regin lijkt het dus waarschijnlijk dat een inlichtingendienst van een van de Five-Eyes-landen achter de Yandex hack zit. Five Eyes is een internationaal samenwerkingsverband tussen de inlichtingen diensten van de Verenigde Staten, Canada, het Verenigd Koninkrijk, Australië en Nieuw-Zeeland. De inlichtingendiensten van deze landen kunnen door dit verband makkelijk informatie uitwisselen.

Yandex

Het Russische internetbedrijf bevestigt dat ze het doelwit zijn geweest van een hackpoging. Verder geeft Yandex aan dat ze de aanval hebben kunnen afweren en dat er geen accounts zijn gecomprimeerd. Yandex riep de hulp van het Russische cybersecuritybedrijf Kaspersky in. Zij zouden ook hebben geconstateerd dat het om hackers van westerse inlichtingendiensten ging. Kaspersky wilde hier verder niets over kwijt tegenover Reuters. Yandex wordt ook wel de Google van Rusland genoemd. Het biedt alles aan van een zoekmachine tot een emailservice. In Rusland heeft het bedrijf meer dan 108 miljoen maandelijkse gebruikers.

Tech-journaliste
Tove is reeds sinds 2017 als cybersecurity-redacteur betrokken bij VPNgids. Sinds 2019 is zij tevens coördinator voor het cybersecurity-nieuws dat op de website verschijnt.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen