Putin

Russische ban op VPN’s

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2019
Leestijd: 0 minuut, 48 seconden

Na China heeft nu ook Rusland een nieuwe wet aangenomen waarmee het gebruik van VPN’s verboden kan worden. Putin ondertekende een wet die providers verplicht om technieken waarmee verboden website bezocht kunnen worden te blokkeren. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om VPN’s, proxies en Tor. In Rusland verboden websites kunnen zo minder makkelijk bezocht worden.

Grotere controle op de internettoegang

Op 1 november zal de wet ingaan. De Russische geheime dienst en het ministerie van Binnenlandse Zaken gaan lijsten opstellen van diensten die geblokkeerd moeten worden. De wet is onderdeel van de grotere controle die Rusland wil hebben op het internetgebruik van zijn inwoners. Eerder werd er al een wet aangenomen die ervoor moet zorgen dat eigenaren van VPN-diensten sneller te ontmaskeren zijn. Ook ligt er een voorstel klaar om sociale media te verplichten in Rusland illegale content offline te halen. Bij het overtreden van de regels kunnen individuen boetes oplopen van meer dan 70.000 euro en voor rechtspersonen is dat zelfs meer dan 700.000 euro.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past