Man achter computer

Rusland biedt 85.000 euro aan degene die TOR de-anonimiseert

Laatst bijgewerkt: 29 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 33 seconden

Het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken heeft een oproep geplaatst dat ze op zoek zijn naar een oplossing voor het verkrijgen van informatie over de gebruikers van het TOR anonieme netwerk en die onderschepte TOR gegevens kan decoderen.

Het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken heeft $ 111k uitgeloofd voor een technologische oplossing die het mogelijk maakt voor de politie om internet surfers die gebruik maken van het TOR anonymizer netwerk te identificeren.
De 3,9 miljoen roebel (US $ 111.290) `prijs´ – waarvan de winnaar bekend wordt gemaakt op 20 augustus – werd op de officiële website van de regering gezet en ging onopgemerkt door het grote publiek voor twee weken, totdat het werd gemarkeerd door een aantal mensenrechtenactivisten afgelopen donderdag.

TOR – die de identiteit van een online gebruiker anonimiseert door het versleutelen van hun gegevens en hun informatie te verzenden via duizenden willekeurige paden, waardoor het moeilijker te traceren wordt – kan gebruikt worden om mogelijk illegale activiteiten te verbergen. Maar het wordt ook (net als VPN netwerken) gebruikt voor het omzeilen van censuur van veiligheidsdiensten in landen met een restrictieve wetgeving. (zie ook VPN uitgelegd: Wat is een VPN en waar gebruik je het voor? )
“Wethandhavers maken zich zorgen over het vermogen van internetgebruikers om anoniem te internetten en in het bijzonder geblokkeerde sites. Ook de nieuwe wet die in augustus van kracht wordt, die stelt dat alle bloggers met een dagelijks publiek van meer dan 3000 bezoekers hun identiteit moeten laten registreren. Maar iemand die blogt via TOR kan dit anoniem blijven doen, ” vertelt Sarkis Darbinyan, een advocaat van de Russische Piratenpartij.

Terwijl slechts een fractie van Rusland´s 30 miljoen huishoudens met toegang tot internet gebruik maakt van de anonymizer, is het aantal TOR gebruikers sterk toegenomen van slechts 80.000 in mei tot bijna 200.000 deze maand, volgens Apparat.cc online magazine (al is het niet duidelijk of deze resultaten zijn vertroebeld door geautomatiseerde accounts).

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Geïnteresseerd in het fenomeen van de ‘digitale identiteit’, met speciale aandacht voor het recht op privacy en bescherming van persoonsgegevens.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past