Rechtszaak van belangenorganisaties tegen Facebook mag doorgaan

Inlogscherm van Facebook op een smartphone die op een laptop ligt

De rechtszaak die de Consumentenbond en Data Privacy Stichting hebben aangespannen, mag doorgaan. De rechtbank van Amsterdam veegde alle argumenten van Facebook van tafel. De inhoudelijke behandeling van de zaak gaat nu in oktober van start.

Dat schrijft de Consumentenbond in een persbericht.

Consumentenbond en Data Privacy Stichting slaan handen ineen tegen Facebook

De Consumentenbond en Data Privacy Stichting strijden al een jaar tegen Facebook. De belangenorganisaties verwijten het sociale netwerk van Mark Zuckerberg dat ze jarenlang privégegevens van Facebook-gebruikers heeft verzameld en deze gegevens tegen betaling deelde met adverteerders. Het technologiebedrijf heeft nooit expliciet om toestemming gevraagd bij gebruikers, terwijl dat volgens Europese privacywetgeving wel verplicht is. In feite verdiende het bedrijf bakken met geld over de ruggen van gebruikers.

Tevens stellen de organisaties dat Facebook misleidend te werk is gegaan. Het bedrijf zegt namelijk gratis te zijn, maar gebruikers betalen met hun gegevens. Deze data wordt gebruikt om gerichte advertenties voor te schotelen. “Zo verrijkte Facebook zich ongerechtvaardigd en ten koste van zijn gebruikers”, zo zeiden de Consumentenbond en Data Privacy Stichting afgelopen jaar.

Wat de organisaties ook tegen de borst stuit, is dat Facebook ook geïnteresseerd was in wat gebruikers met hun vrienden deelden, welke apps ze op hun smartphone hebben staan en hun surfgedrag buiten de app om. Deze gegevens werden vervolgens met app-ontwikkelaars gedeeld. “Facebook deed dit niet alleen bij mensen die die apps gebruikten, maar óók bij hun Facebook-vrienden die die apps niet gebruikten en die niet wisten dat hun gegevens gedeeld werden”, aldus de Consumentenbond en Data Privacy Stichting.

Facebook haalt van alles uit de kast om rechtszaak tegen te houden

Deze praktijken kunnen niet door de beugel, zo zeggen de belangenorganisaties. Daarom spanden ze afgelopen jaar een rechtszaak aan tegen Facebook. Het sociale netwerk deed er alles aan om te voorkomen dat de zaak voor de rechter kwam. Facebook zei onder meer dat de Nederlandse rechter niet bevoegd was om over de zaak te oordelen.

Tevens stelde het bedrijf dat het Nederlands recht niet van toepassing is en wilde het de afloop van andere rechtszaken afwachten. Verder wilde Facebook prejudiciële vragen aan het Europees Hof stellen en tussentijds in hoger beroep gaan, nog voordat de rechter een uitspraak kon doen over privacyschendingen.

Belangenorganisaties tevreden over uitspraak

De rechtbank van Amsterdam veegt alle argumenten van Facebook van tafel. Sandra Molenaar, directeur van de Consumentenbond, noemt de uitspraak ‘een flinke opsteker voor ruim tien miljoen gedupeerden’. Ze zegt dat Facebook heeft geprobeerd om allerlei juridische hobbels op te werpen. “Nu kunnen we echt aan de slag en zorgen dat consumenten krijgen waar ze recht op hebben”, aldus Molenaar.

Ook de voorzitter van Data Privacy Stichting Dick Bouma is te spreken over de uitspraak van de rechter. “Dit is een mooie en belangrijke eerste stap van de rechtbank. De uitspraak laat zien dat het loont om als collectief een vuist te maken tegen techgiganten die privacyrechten met voeten treden.”

De Consumentenbond en Data Privacy Stichting willen dat Nederlandse Facebook-gebruikers gecompenseerd worden. Ze vragen gedupeerden om zich aan te melden voor de massaclaim tegen het bedrijf. Ruim 185.000 mensen hebben dat inmiddels gedaan. De rechtszaak wordt gefinancierd door Lieff Cabraser Heimann & Bernstein, LLP. Dit gebeurt op basis van ‘no win, no fee’: als het advocatenkantoor de zaak wint, ontvangen ze een vergoeding voor de juridische kosten en 18 procent van de totale opbrengst.

Techredacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. Meer over Anton.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen