Websites van Nederlandse ziekenhuizen niet goed beveiligd - VPNgids.nl

Websites van Nederlandse ziekenhuizen niet goed beveiligd

Nederlandse ziekenhuizen laten op grote schaal steken vallen bij het beveiligen van hun websites. Een op de drie ziekenhuiswebsites is inadequaat beveiligd en een kwart van de websites heeft helemaal geen beveiligde verbinding. Een beveiligde verbinding, te herkennen aan de letters https in het webadres en een slotje linksboven in de webpagina, zorgt ervoor dat hackers geen gegevens kunnen onderscheppen. Alle data worden versleuteld verstuurd. Maar dit gebeurt nu dus niet bij alle ziekenhuizen, waardoor gevoelige patiënteninformatie mogelijk in verkeerde handen kan vallen.

Women in Cyber Security (WICS) onderzocht de websites van bijna 100 Nederlandse ziekenhuizen en ontdekte dat in ieder geval 25 ziekenhuizen geen beveiligde websiteverbinding hadden. Daarbovenop waren er 11 ziekenhuizen die wél een beveiligde websiteverbinding hadden maar waarbij deze beveiliging toch gebreken vertoonde.

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen probeert de gemoederen tot bedaren te brengen en kaart aan dat er de laatste jaren veel energie wordt gestoken in het opschroeven van de online veiligheid in de sector. De branchevereniging werkt intens samen met de minister in de context van een 100 miljoen euro kostend project gericht op het vergemakkelijken en verbeteren van de online mogelijkheden voor ziekenhuispatiënten. Het is de bedoeling dat patiënten makkelijk hun gegevens kunnen inzien en afspraken kunnen maken in een afgeschermd, veilig webportaal.

Over David Janssen

David Janssen: psycholoog en gedragsdeskundige. Geïnteresseerd in het fenomeen van de ‘digitale identiteit’; waaronder ook het recht op privacy en bescherming van onze persoonsgegevens. Vanuit deze interesse is hij als mede-oprichter VPNgids.nl gestart.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief 
Schrijf je in en maak kans op gratis VPN abonnementen 

Privacy, security en VPN nieuws

Geen SPAM! Wij delen je email adres met niemand, en sturen niet meer dan 1 email per week

Bedankt voor je inschrijving!

Bevestig je inschrijving via de email in je mailbox
(let op je spammap)