Dokter in ziekenhuis

Websites van Nederlandse ziekenhuizen niet goed beveiligd

Laatst bijgewerkt: 29 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 3 seconden

Nederlandse ziekenhuizen laten op grote schaal steken vallen bij het beveiligen van hun websites. Een op de drie ziekenhuiswebsites is inadequaat beveiligd en een kwart van de websites heeft helemaal geen beveiligde verbinding. Een beveiligde verbinding, te herkennen aan de letters https in het webadres en een slotje linksboven in de webpagina, zorgt ervoor dat hackers geen gegevens kunnen onderscheppen. Alle data worden versleuteld verstuurd. Maar dit gebeurt nu dus niet bij alle ziekenhuizen, waardoor gevoelige patiënteninformatie mogelijk in verkeerde handen kan vallen.

Women in Cyber Security (WICS) onderzocht de websites van bijna 100 Nederlandse ziekenhuizen en ontdekte dat in ieder geval 25 ziekenhuizen geen beveiligde websiteverbinding hadden. Daarbovenop waren er 11 ziekenhuizen die wél een beveiligde websiteverbinding hadden maar waarbij deze beveiliging toch gebreken vertoonde.

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen probeert de gemoederen tot bedaren te brengen en kaart aan dat er de laatste jaren veel energie wordt gestoken in het opschroeven van de online veiligheid in de sector. De branchevereniging werkt intens samen met de minister in de context van een 100 miljoen euro kostend project gericht op het vergemakkelijken en verbeteren van de online mogelijkheden voor ziekenhuispatiënten. Het is de bedoeling dat patiënten makkelijk hun gegevens kunnen inzien en afspraken kunnen maken in een afgeschermd, veilig webportaal.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Geïnteresseerd in het fenomeen van de ‘digitale identiteit’, met speciale aandacht voor het recht op privacy en bescherming van persoonsgegevens.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past