PvdA wil opheldering over inzet Chinese drones door politie

Vliegende drone in de stad

Barbara Kathmann van de Partij van de Arbeid (PvdA) heeft schriftelijk een aantal vragen ingediend bij minister Grapperhaus en minister Visser. Ze vraagt zich af waarom het ministerie van Defensie de drones onveilig vindt om in te zetten, terwijl de politie en Rijkswaterstaat daar geen moeite mee hebben. Verder wil ze weten of dataveiligheid onderdeel uitmaakte van de aanbesteding en of de ministers maatregelen hebben genomen toen de eerste berichten hierover opdoken in de media.

De schriftelijke vragen van Kathmann zijn te vinden op de website van de Tweede Kamer.

Politie gebruikt drones van Chinese fabrikant DJI

Deze week schreven dagblad Trouw en het platform voor onderzoeksjournalistiek Investico dat de Nederlandse politie en Rijkswaterstaat gebruikmaken van drones van de Chinese fabrikant DJI. Om veiligheids- en privacyredenen werden deze drones eerder door het ministerie van Defensie aan de grond gehouden. “De data zijn vaak niet afgeschermd en staan meestal op servers in China. De eigenaren kunnen worden verplicht om data te leveren aan de Chinese overheid”, zo concludeerde het departement.

Voor de politie en Rijkswaterstaat was dat geen reden om ze te laten verstoffen. Een woordvoerder zei dat de politie wel degelijk op de hoogte en bewust is van mogelijke veiligheids- en privacyrisico’s van drones van Chinese fabrikanten. Om deze risico’s te minimaliseren zet de politie de drones niet in bij ‘afgeschermde operaties’. De overheidseditie van de dronesoftware, waar extra nadruk wordt gelegd op dataveiligheid, vertrouwt de politie niet.

Uitsluiten dat de data die de drones verzamelen op servers in China terecht komen, kan de woordvoerder niet. Als dat gebeurt heeft de politie niet langer de controle over wat er met deze gegevens gebeurt. De politie maakt zich daar niet al te druk om. “We zijn ons bewust van dit risico. Tot nu toe hebben we geen datalek vastgesteld”, aldus de woordvoerder.

Waarom bleef de politie de drones gebruiken?

De tekst en uitleg van de politiewoordvoerder zit Barbara Kathman van de PvdA niet lekker. Zij heeft daarom een aantal schriftelijke vragen ingediend bij demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en minister Barbara Visser (Infrastructuur en Rijkswaterstaat). Ze is benieuwd wat de ministers vinden van de mogelijkheid dat data die door de politie wordt verzameld mogelijk wegvloeit naar Chinese servers. Ze informeert of het ministerie van Defensie om deze reden geen gebruik maakte van de drones, of dat er misschien andere redenen aan dit besluit ten grondslag lagen.

“Hoe is het mogelijk dat Defensie de drones onveilig vindt, maar dat tegelijkertijd de politie en Rijkswaterstaat toch gebruik maken van deze drones?”, wil ze van de bewindslieden weten. Ze vraagt of er contact is geweest tussen de politie, Rijkswaterstaat en Defensie over de aanschaf van de drones. Het sociaaldemocratische Kamerlid wil tevens weten welke eisen er zijn gesteld bij de aanbesteding van de drones. “Is dataveiligheid meegenomen als eis bij de aanbesteding van deze drones?” Ze vraagt zich af of er alternatieven waren die niet afkomstig waren van Chinese fabrikanten. “Zo ja, waarom is er niet gekozen voor de aanschaf van deze drones?”

Een ander punt waar de PvdA’er aandacht voor vraagt, is hoelang bij de politie bekend was dat er mogelijk data van deze drones op Chinese servers terecht kwam. Om die reden vraagt de politica zich af waarom de politie de drones bleef inzetten, terwijl ze wist dat er veiligheidsrisico’s aan verbonden waren.

Diverse onderzoeken tonen veiligheids- en privacyrisico’s Chinese drones aan

Kathmann heeft tevens een aantal vragen over de inzet van drones door Rijkswaterstaat. Ze wil van minister Visser weten waar de drones gecontroleerd en geïnspecteerd worden, en waarom deze inspectie wordt uitbesteed. “Hoe kan het dat de inspectie van de drones, die door Rijkswaterstaat wordt uitbesteed, tot andere conclusies kwam dan Defensie, het Amerikaanse leger, Synacktic en Checkpoint?”

Het Franse bedrijf Synacktiv ontdekte afgelopen jaar dat de app van DJI grote hoeveelheden informatie verzamelde en doorstuurde naar Chinese servers. “Dat ging van de helderheid van het scherm tot het serienummer van de SIM-kaart van het toestel waarop de app stond geïnstalleerd”, zo meldde onderzoeksleider Tiphaine Romand-Latapie aan Investico. In 2018 ontdekte IT-beveiligingsbedrijf Check Point dat hackers live konden meekijken met de dronecamera en toegang hadden tot eerdere opnames. Het Amerikaanse leger concludeerde in 2017 al dat beeldopnames meestal op Chinese servers worden opgeslagen.

Kathmann wil van de ministers horen wanneer zij op de hoogte waren van de mogelijk onveilige drones bij de politie en Rijkswaterstaat. Ze vraagt aan hen wat ze deden toen ze het nieuws hoorden. De bewindslieden moeten verder antwoord geven op de vraag of de politie en Rijkswaterstaat op dit moment nog steeds gebruikmaken van de drones.

Politie en Rijkswaterstaat moeten stoppen met het inzetten van Chinese drones

Het PvdA-Kamerlid maakt zich zorgen om de privacy van Nederlanders. “Bent u het ermee eens dat de privacy van burgers juist door de politie bewaakt moet worden en dat het dus onwenselijk is als de politie gebruikmaakt van zulke onveilige drones?”

Ze wil dat de bewindspersonen het gesprek aangaan met de politie en Rijkswaterstaat om niet langer Chinese drones van DJI te gebruiken. Informatie over onze infrastructuur mag immers niet in de handen komen van de Chinese overheid terecht komen, zo schrijft Kathmann. Tot slot wil de PvdA’er dat de ministers de uitkomsten van de gesprekken met de politie en Rijkswaterstaat terugkoppelt aan de Tweede Kamer.

Techredacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. Meer over Anton.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen