Putin

Putin ondertekent plannen voor soeverein Russisch internet

Laatst bijgewerkt: 2 mei 2019
Leestijd: 1 minuut, 58 seconden

Putin heeft een wet ondertekend waardoor het Russische internet binnenkort kan worden afgesloten van de rest van de wereld. Het soevereine nationale netwerk wordt ook wel ‘Runet’ genoemd. Eerder berichtten wij al dat er in Rusland proeven werden uitgevoerd om te bekijken of het mogelijk zou zijn om het Russische internet af te sluiten van de rest van de wereld. Hoewel de nieuwe wet wordt gepresenteerd als beschermingsmechanisme kan het ervoor zorgen dat het makkelijker wordt voor de regering om bepaalde informatie af te schermen.

Niet populair

De ‘Runet’ wet werd in december vorig jaar aangedragen. Ondanks dat een poll van een paar dagen geleden nog liet zien dat maar 23% van de Russen achter de wet staat, heeft Putin deze vanochtend toch ondertekend. Niet alleen de bevolking maar ook de Russische rekenkamer lijkt niet helemaal tevreden over deze wet. Zo berekende zij dat het opzetten van ‘Runet’ ongeveer 20 miljard roebel zal gaan kosten, wat omgerekend 270 miljoen euro is. Door de hoge kosten heeft de rekenkamer dan ook een negatief advies gegeven over de ‘Runet’ wet.

Verdediging tegen cyberoorlog

Het grootste argument dat voor de nieuwe wet wordt gebruikt is de stabiliteit die het zou betekenen voor het Russische internet. Met de nieuwe maatregelen zou het moeilijker zijn voor andere landen om Rusland af te sluiten van het internet. Hoewel hier nog nooit sprake van is geweest bereidt Rusland zich toch voor op de mogelijkheid dat dit ooit een strategie zou kunnen worden in een cyberoorlog.

Ideale infrastructuur voor censuur

De regering doet het lijken alsof de wet er is om de burgers te beschermen. Toch is het maar zeer de vraag of dit ook in de praktijk het geval is. De voornaamste kritiek op het wetsvoorstel is dan ook dat het een ideale infrastructuur biedt voor censuur.

Het Russische federale telecombedrijf Roskomnadzor zal in de nieuwe opzet veel macht in handen krijgen. Wanneer het nationale internet onder bedreiging komt zal Roskomnadzor het internetverkeer leiden. Op deze manier is het ook gemakkelijker voor het bedrijf om ongewenste informatie te blokkeren. Waar eerder de internetproviders verantwoordelijk waren voor het opvolgen van backlists, zal Roskomnadzor dit nu automatisch doen.

De wet zal per november dit jaar ingaan en telecombedrijven krijgen tot 2021 om zich naar de nieuwe wet te schikken. Het is voor nu nog afwachten wat deze plannen zullen betekenen voor de internetvrijheid van de normale rus.

Tech-journaliste
Tove is reeds sinds 2017 als cybersecurity-redacteur betrokken bij VPNgids. Sinds 2019 is zij tevens coördinator voor het cybersecurity-nieuws dat op de website verschijnt.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past