Firefox App op smartphone in app store

Betere privacybescherming met Firefox 52

Laatst bijgewerkt: 29 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 38 seconden

Op 7 maart 2017 zal Mozilla een nieuwe versie van Firefox – Firefox 52 – uitbrengen. Aan deze versie zal een nieuwe feature worden toegevoegd: First Party Isolation. Deze feature zorgt ervoor dat cookies en andere data alleen nog worden toegestaan en opgeslagen als deze van het bezochte domein afkomstig zijn. Hierdoor is het lastiger voor trackers en derde partijen om gebruikers op websites te volgen. De feature wordt toegevoegd om de privacy van internetgebruikers verder te beschermen.

First Party Isolation

Het idee om First Party Isolation te gaan gebruiken, komt van Tor Browser. Tor Browser is gebaseerd op Firefox en werkt via een verbinding met het Tor-privacynetwerk. De browser is verder voor zo’n 95% gelijk aan Firefox.

Iedere keer wanneer er een nieuwe versie van Firefox wordt uitgebracht, moet ook Tor Browser ge-update worden. Een zeer tijdrovende klus. De ontwikkelteams van beide browsers hebben daarom besloten om in 2017 nauwer samen te gaan werken. Diverse Tor Browser-aanpassingen zullen al direct aan de code van Firefox worden toegevoegd. Voor Firefox gebruikers staan de toepassingen echter standaard uitgeschakeld. Het Tor Browser-team hoeft nu enkel de instellingen aan te passen, in plaats van het bijwerken van al hun patches. Dit bespaart de ontwikkelaars van Tor Browser veel werk. Firefox profiteert zelf uiteraard ook van de nauwere samenwerking. Zij kunnen privacyfeatures van Tor Browser eenvoudiger binnen Firefox gebruiken. Eén van de eerste grote aanpassingen die daaruit voortvloeit is het gebruik van First Party Isolation.

Font fingerprinting

Firefox 52 zal ook voorzien worden van bescherming tegen font fingerprinting. Door deze feature in te schakelen kunnen gebruikers zelf bepalen welke fonts aan een website of tracker bekend worden gemaakt.

Goede privacybescherming

Eerder schreven we al dat Firefox bij komende updates zal worden uitgebreid met een sandbox. Mozilla laat daarmee duidelijk zien nog steeds hard te werken aan het verbeteren van online veiligheid. Privacybescherming blijft een terugkerende item in de online wereld. Door de snelle ontwikkeling van technieken, moeten ook browsers voortdurend werken aan de bescherming van hun gebruikers.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Geïnteresseerd in het fenomeen van de ‘digitale identiteit’, met speciale aandacht voor het recht op privacy en bescherming van persoonsgegevens.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past