Firefox voegt sandbox toe om gebruikers te beschermen

Firefox app in app store

Gebruikers veilig laten internetten is een eindeloos proces. Keer op keer ontstaan er nieuwe gevaren. Hoe eerder browsers daar op inspelen met passende veiligheidsmaatregelen, des te veiliger kun jij gebruik maken van het internet. Met dat doel voor ogen komt Mozilla Firefox eindelijk met een sandbox om gebruikers tegen aanvallen te beschermen. Het gebrek aan een sandbox was één van de grootste minpunten van de browser. Firefox zal de beveiligingsmaatregel aan komende updates toevoegen.

Firefox is de laatste veelgebruikte browser die een sandbox toevoegt. De extra beveiligingsfunctie kan voorkomen dat één kwetsbaarheid direct toegang geeft tot het hele systeem. Het is daarom een zeer belangrijke maatregel tegen indringers.

Multiproces Firefox

Mozilla Firefox kwam in augustus 2016 met een Firefox versie met ‘meerdere processen’.  Deze Multiproces Firefox zorgt ervoor dat webcontent gescheiden blijft van de processen van de gebruikersinterface. Hierdoor kan een webpagina die veel rekenkracht in beslag neemt er niet meer voor zorgen dat de knoppen in het menu van Firefox vastlopen. Het zou ook de stabiliteit en veiligheid moeten vergroten.

Uitrol Firefox sandbox

De multiproces functie van Firefox heeft inmiddels voor 700% verbetering gezorgd bij het laden van website. De responsiviteit is met 400% toegenomen. De functie vormt de basis voor een sandbox. In Firefox 50 zal als eerst een Windows-sandbox worden geïntroduceerd. Het is een eerste versie om het grondwerk te kunnen leggen en is daarom nog niet extra beveiligd, aldus Asa Dotzler van Mozilla. In komende Firefox versies zal een Linux- en Mac-versie van de maatregel worden toegevoegd en zal de functie extra worden aangescherpt om online veiligheid te verbeteren.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Geïnteresseerd in het fenomeen van de ‘digitale identiteit’, met speciale aandacht voor het recht op privacy en bescherming van persoonsgegevens.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen