popcorntime

Popcorn Time duikt weer op nu er massaal wordt gestreamd

Laatst bijgewerkt: 20 mei 2020
Leestijd: 3 minuten, 59 seconden

De app Popcorn Time, ook wel bekend als de Netflix van de piraterij, is weer opgedoken na enkele jaren weg te zijn geweest. De zet lijkt logisch nu iedereen thuis zit en op zoek gaat naar iets om te kijken. De app verzamelt een heleboel streams van films en series, alleen zijn deze streams wel illegaal. Het is dan ook niet vreemd dat het platform hierdoor in de problemen kwam met auteursrechtenorganisaties.

Voor het eerst online

Popcorn Time kwam in 2014 voor het eerst online. De app werd snel populair, vooral vanwege het feit dat het erg makkelijk te gebruiken is. In tegenstelling tot de meeste piraterij websites, bood het een simpele interface waar je enkele op de gewenste film hoefde te drukken. Je hoefde er dus niet, zoals bij torrentsites, zelf een goede torrent uit te kiezen en met een torrentprogramma te downloaden. Popcorn Time haalde deze extra stappen weg. Het platform is gebaseerd op dezelfde Bittorrent-technologie, maar in de app kunnen mensen films en series gewoon streamen. Dit maakte de app extreem gebruiksvriendelijk, waardoor het ook veel populariteit genoot.

Achter de schermen

Het concept achter deze streaming service is echter illegaal in veel delen van de wereld. Om de content te kunnen zien maakt Popcorn Time gebruik van torrent netwerken. Als je op play drukt download je illegale content en deel je deze weer met anderen.

Omdat het een beetje op Netflix lijkt, en het net zo eenvoudig is in het gebruik, krijg je niet het gevoel dat je iets illegaals doet. Alle ingewikkelde aspecten die komen kijken bij torrenten zijn hier geëlimineerd.

In strijd met de wet

Omdat het programma meteen zo populair was had de filmindustrie ook direct zijn pijlen op de app gericht. In 2014 zeiden de makers van de app nog dat ze geen problemen verwachtten wat betreft legaliteit, aangezien ze zelf geen content bezitten of geld verdienen aan het platform. Ze stoppen alleen reeds bestaande content in een nieuw jasje. Ze zagen het zelf als een experiment waarbij werd geleerd en gedeeld. Maar al na twee weken werd de eerste beta-versie offline gehaald omdat er gedreigd werd met een rechtszaak. Vanaf dit moment begonnen verschillende versies van het platform te verschijnen.

De app verscheen in het voorjaar van 2014 voor Android. Deze werd natuurlijk meteen verwijderd uit de Play Store. Hetzelfde gebeurde later dat jaar met de app die verscheen voor iOS.

In het voorjaar van 2015 beginnen de eerste landen websites te blokkeren waar de Popcorn Time app wordt aangeboden. Het begon in het VK, waar studio’s uit Hollywood een rechtszaak wonnen. Israël, Italië en Denemarken volgden snel.

Wanneer een website wordt geblokkeerd in een land betekent dat niet dat je er niet meer op kunt komen. Veel mensen gebruiken een VPN om hun data verkeer om te leiden via een ander land. Dit werkte ook voor Popcorn Time, waardoor ze niet veel van hun gebruikers verloren.

Nieuw leiderschap

Drie van de originele ontwikkelaars van het platform besloten in oktober van 2015 om het project te verlaten. Er was onenigheid over het inbouwen van een VPN in de app. Dit zou kunnen leiden tot meer confrontaties met de wet, waarop de tegenstanders besloten om te vertrekken.

Na deze breuk verschenen er in de periode tussen 2014 en nu, steeds verschillende varianten van de app, welke steeds weer werden opgeheven. De open-source app is de laatste jaren voornamelijk offline geweest.

Terug van weggeweest

Nu mensen allemaal thuis zitten en tijdverdrijf zoeken heeft Popcorn Time de stap gezet om weer terug te keren. Mensen zijn massaal op zoek naar vermaak en gaan dan alle bekende wegen af. Naast een stijging in populariteit van legale streamingdiensten werd er ook meteen meer gezocht naar diensten als Popcorn Time. Hieronder zie je een grafiek uit Google Trends, die laat zien hoe de zoekopdrachten naar Popcorn Time in de laatste maanden zijn gestegen.

popcorn time google trends

Niet gek dus dat de makers van Popcorn Time gebruik wilden maken van dit momentum. Ditmaal hebben ze ervoor gekozen om een VPN te integreren. Zo willen ze het voor iedereen makkelijk maken om het programma te gebruiken. Er is momenteel echter weinig bekend over de veiligheid en privacy van de VPN. Dit zou gevaarlijk kunnen zijn aangezien we niet weten wat er gebeurt met jouw informatie. De verschenen versie lijkt ook een aantal bugs te bevatten. Wij raden het niet aan om Popcorn Time op dit moment te gebruiken. We hebben eerst meer informatie nodig over de VPN en willen weten hoe je privacy wordt beschermd. Als je geïnteresseerd bent in een VPN kunnen wij er een aantal aanraden die uitgebreid door ons zijn getest.

Natuurlijk zijn er heel veel opties om content te streamen. Denk aan Netflix, Hulu, HBO en Amazon Prime. Door een VPN te gebruiken kun je alle beschikbare content bekijken.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Geïnteresseerd in het fenomeen van de ‘digitale identiteit’, met speciale aandacht voor het recht op privacy en bescherming van persoonsgegevens.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen