Politie: ‘Fors meer cybercrime in 2021’

Close-up van een man die op een laptop aan het werken is

Afgelopen jaar is het aandeel van cybercriminaliteit verder toegenomen. Digitale dreigingen met gijzelsoftware en hacken kenden een toename van maar liefst 73 procent. Mogelijk liggen de werkelijke cijfers hoger: niet alle slachtoffers doen namelijk aangifte van internetoplichting of fraude.

Dat stelt de politie-eenheid Oost-Nederland. Zij blikte vrijdag terug op de gebeurtenissen van 2021 en de uitdagingen voor aankomend jaar.

Lichte daling van digitale fraude

Laten we eerst beginnen met het positieve nieuws. Traditionele criminaliteit nam afgelopen jaar verder af. Dan moet je denken aan zaken als woningbraken, diefstallen, overvallen en roofovervallen. Dat is voor een belangrijke deel te verklaren doordat we met z’n allen steeds vaker thuis werkten vanwege de coronapandemie. Doordat we zowel zakelijk als privé meer tijd thuis doorbrachten, krijgen criminelen minder kans om in te breken.

Wat de politie Oost-Nederland daarentegen wel ziet, is dat het aandeel cybercriminaliteit het afgelopen jaar flink is toegenomen. Aanvallen met gijzelsoftware -ook wel ransomware genoemd- steeg het hardst, namelijk met 73 procent.

Dat geldt niet voor van alle vormen van cybercrime. Ten opzichte van 2020 ziet de politie-eenheid een lichte daling van digitale fraude. Dan moet je denken aan WhatsApp-fraude, phishing en helpdeskfraude. Toch vreest de politie dat het aantal slachtoffers in werkelijkheid hoger ligt dan de statistieken laten zien. Dat komt omdat niet iedereen aangifte doet bij de politie. Slachtoffers denken dat het geen zin heeft, omdat de politie het te druk heeft met andere zaken.

Cybercriminelen verantwoordelijk voor tientallen miljoenen euro’s schade

Exacte cijfers noemt de politie niet. De bevindingen bevestigen het beeld dat de politie Zeeland-West-Brabant schetste. Deze eenheid berekende dat het totale schadebedrag veroorzaakt door cybercriminelen in juli 2021 met 131,8 procent was gestegen naar 1.667.000 euro. Het aantal meldingen en aangiftes steeg in die maand met 6,2 procent naar 344.

Onderzoek van VPNGids.nl bevestigt dat cybercriminaliteit in de eerste maanden van 2021 niet is afgenomen. Integendeel zelfs: in de eerste vier maanden van het jaar kwamen er in totaal 5.043 meldingen van digitale misdrijven als phishing, hacking en WhatsApp-fraude binnen. Dat is een stijging van 78,1 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In vergelijking met 2019 is dat zelfs een toename van 291,2 procent.De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en Betaalvereniging Nederland berekenden eind vorig jaar dat de financiële schade door phishing en helpdeskfraude het eerste half jaar naar schatting 22,6 miljoen euro bedroeg. In heel 2020 was dat zo’n 40 miljoen euro.

‘Het beroep op de politie was groot’

Burgemeester van Nijmegen Hubert Bruls, hoofdofficier van justitie Marthyne Kunst en waarnemend politiechef Gert Veurink zijn bang dat de politie het komend jaar verder onder druk komt te staan. Vorig jaar moest de inzet van de politie flink opgeschroefd worden. Dat had te maken door de vele demonstraties tegen de coronamaatregelen van het kabinet, een toename van dumping van afvalstoffen uit drugslaboratoria en verschillende opstootjes, waarvan sommige landelijke aandacht kregen (denk aan de voetbalwedstrijd tussen NEC en Vitesse). “Het beroep op de politie, hun flexibiliteit en daarmee ook hun thuisfront was groot”, concludeert de driehoek.

Ook voor komend jaar verwachten Bruls, Kunst en Veurink dat de capaciteit van de politie flink onder druk komt te staan. Dat wordt nog eens versterkt doordat er 5.289 politieagenten met pensioen gaan. Daarnaast duurt het jaren om nieuwe agenten op te leiden. Alleen al in Den Haag komt de politie komend jaar 383 agenten tekort, aldus politiechef Paul van Musscher tegen Omroep West.

De driehoek zijn blij dat het nieuwe kabinet investeert in de gehele strafrechtketen. Alleen zo kan de politiek volgens hen de rechtstaat versterken.

Techredacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. Meer over Anton.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen