Plague Inc game

Plague Inc. game verwijderd uit Chinese app store

Laatst bijgewerkt: 11 augustus 2020
Leestijd: 2 minuten, 17 seconden

Het populaire spel Plague Inc. is volgens de makers verwijderd uit de Chinese App Store . Volgens de Cyberspace Administration uit China bevat het spel illegale content. De game genoot de afgelopen weken extra populariteit door het coronavirus.

Over Plague Inc.

Plague Inc. is een game waarbij de speler zelf een virus kan creëren met als doel het de hele wereld over te laten gaan. Door de keuzes die je in het spel maakt, verspreidt je ziekte zich snel of juist helemaal niet. De game bestaat al sinds 2012, maar kreeg de afgelopen weken veel nieuwe spelers erbij doordat veel mensen door het coronavirus een hernieuwde interesse in dergelijke games en films kregen. De game wordt geprezen om zijn educatieve inhoud. Speler kunnen veel leren over de verspreiding van ziektes en hoe dit te voorkomen is. De makers meldden zelf dat zij uit de Chinese app store zijn verwijderd.

Chinees corona censuur

China houdt streng toezicht op het nieuws wat er rondom het coronavirus naar buiten komt. Artikelen en social media berichten die kritisch zijn op het handelen van de Chinese overheid tijdens deze crisis worden verwijderd. De Chinese overheid controleert het beeld wat er over het coronavirus naar buiten komt. Deze mate van censuur is in China niet nieuw, de overheid censureert er vrijwel alles wat in strijd is met hun gedachtegoed.

De makers van Plague Inc. schrijven in hun persbericht niet goed te begrijpen waarom hun game nu uit de Chinese App Store verwijderd is. Het zou kunnen dat dit komt door de gevoeligheid omtrent het thema op dit moment. Andere soortgelijke games zijn niet verwijderd dus het zou kunnen dat de populariteit van Plague Inc. ervoor heeft gezorgd dat zij in het oog sprongen bij de Chinese censuurmachine. “Het educatieve belang van Plague Inc. is keer op keer erkend door organisaties als de CDC (Center for Disease Control and Prevention, red.). We werken op dit moment samen met internationale gezondheidsorganisaties om te bepalen hoe we het beste hun inspanningen kunnen ondersteunen om COVID-19 in te dammen en onder controle te krijgen”, aldus de makers van de game.

Ze zeggen dat ze er alles aan doen om het spel weer naar de Chinese App Store te krijgen zodat ook Chinese gamers er weer mee aan de slag kunnen. Ze zeggen niet bij de pakken neer te zitten, maar twijfelen openlijk of ze daarin slagen. “We zijn immers maar een kleine en onafhankelijke gamestudio in het Verenigd Koninkrijk, en de kansen zijn tegen ons gekeerd.” De makers zeggen contact op te nemen met de Cyberspace Administration in China om inzicht te krijgen in hun zorgen en gezamenlijk naar een oplossing te zoeken.

Buiten China is er niets aan de hand en kunnen gamers Plague Inc. zonder problemen spelen.

Tech-journaliste
Tove is reeds sinds 2017 als cybersecurity-redacteur betrokken bij VPNgids. Sinds 2019 is zij tevens coördinator voor het cybersecurity-nieuws dat op de website verschijnt.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen