Pegasus spionagesoftware aangetroffen op telefoons van Franse journalisten

vrouw met telefoon

De spionagesoftware Pegasus is aangetroffen op telefoons van drie Franse journalisten. Het Franse cybersecuritybureau Anssi kwam na grondig onderzoek tot deze conclusie, zo meldt the Guardian. Eerder werd al bekend dat zeker 189 journalisten middels de Pegasus spyware in de gaten worden gehouden. Dit was de eerste keer dat een onafhankelijke partij de Pegasus spyware onderzocht.

Franse journalisten bespioneerd

Eerder werd al bekend dat naast wereldleiders ook journalisten met de Pegasus-software in de gaten werden gehouden. Nu komen de Franse onderzoekers met concrete voorbeelden. Zo hebben ze de software ontdekt bij een leidinggevende medewerker van de televisiezender France 24. Ook de directeur en een onderzoeksjournalist bij de website Mediapart hadden de software op hun telefoons staan.

Deze ontdekkingen wijzen erop dat de Franse journalisten in de gaten werden gehouden door klanten van het Israëlische bedrijf NSO Group. Welke klanten dit waren en om welke reden ze de journalisten bespioneerde is niet bekend.

De officier van justitie in Parijs is op de hoogte gesteld van de bevindingen en zal het verdere onderzoek naar een mogelijke hack op zich nemen.

Pegagus spyware

Er is al weken veel kritiek op de NSO Group die de spionagesoftware verkoopt. Ze zouden op deze manier overheden en inlichtingendiensten de mogelijkheid bieden om eenvoudig politici, mensenrechtenactivisten, en journalisten in de gaten te houden. Zelf zegt het bedrijf enkel te willen ondersteunen bij het tegengaan van terrorisme en criminaliteit.

De Pegasus spyware komt op de telefoons terecht via kwetsbaarheden in populaire apps of doordat er op een malafide linkje is geklikt. Vervolgens biedt de spyware de mogelijkheid om alles van sms’jes tot locatiegegevens in te zien. Met de spyware kan zelfs op afstand de microfoon en de camera bediend worden en kunnen gesprekken eenvoudig worden afgeluisterd.

Tech-journaliste
Tove is reeds sinds 2017 als cybersecurity-redacteur betrokken bij VPNgids. Sinds 2019 is zij tevens coördinator voor het cybersecurity-nieuws dat op de website verschijnt. Meer over Tove.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen