Overheid maakt afspraken met Google over clouddiensten

Logo van Google Workspace op een smartphone die boven op een laptop ligt

De Nederlandse overheid heeft een nieuwe overeenkomst getekend met de cloudafdeling van Google. Dat betekent dat overheidsorganen en andere organisaties in ons land gebruik mogen blijven maken van het volledige aanbod aan clouddiensten van de zoekmachinegigant. “Dit helpt hen om betere digitale diensten te kunnen verlenen aan Nederlandse burgers en om nieuwe hybride werkomgevingen beter te kunnen ondersteunen.”

Dat schrijft Google in een e-mail aan VPNGids.nl.

Kabinet gaat gesprekken met Google voortzetten

Minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz-Zegerius bevestigt in een brief aan de Tweede Kamer de afspraken met Google. In de brief gaat ze niet nader in op de afspraken die het kabinet met Google heeft gemaakt over het gebruik van de clouddiensten. De minister volstaat met het volgende: “Het resultaat van deze overeenkomst is dat overheidsorganisaties, vanuit AVG-perspectief, gebruik kunnen maken van Google Workspace.”

Minister Yeşilgöz-Zegerius belooft dat het kabinet toeziet dat de gemaakte afspraken worden nageleefd. In samenwerking met Google Cloud zullen beide partijen ervoor zorgen dat de Europese privacywetgeving “op peil” wordt gehouden.

Het ministerie wil de gesprekken met Google voortzetten om de reikwijdte van de afspraken uit te breiden naar andere Google-diensten. “Dit is wenselijk om binnen de Rijksoverheid een (multi-) cloudbeleid mogelijk te maken”, zo schrijft de minister.

‘Een belangrijke nieuwe stap’

Het doel van de overeenkomst is om het gebruik van Google Workspace tools als Chat, Docs, Meet en Sheets “eenvoudiger en efficiënter” te maken voor overheidsinstellingen. “Dit helpt hen om betere digitale diensten te kunnen verlenen aan Nederlandse burgers en om nieuwe hybride werkomgevingen beter te kunnen ondersteunen”, zo schrijft Google in een persverklaring die per e-mail is verzonden.

“Onze tools bieden de Nederlandse publieke sector meer mogelijkheden, terwijl ze voldoen aan strenge beveiligings- en privacyeisen. We kijken er ook naar uit om meer keuze en flexibiliteit te bieden voor organisaties in de publieke sector en doen dit al voor onderwijsinstellingen in heel Nederland, door toegang te bieden tot innovatieve oplossingen, met geavanceerde beveiliging en grotere veerkracht”, aldus Joris Schoonis, managing director Benelux, Google Cloud.

De overeenkomst met de Nederlandse overheid noemt Schoonis “een belangrijke nieuwe stap in een doorlopende relatie tussen de Nederlandse Rijksoverheid, Nederlandse overheidsinstellingen en Google Cloud”.

Onderwijswereld maakte eerder al afspraken met Google

De overeenkomst is gebaseerd op de vorig jaar ondertekende Google Workspace for Education overeenkomst. In maart 2021 waarschuwde het kabinet dat er privacyrisico’s kleefden aan Google Workspace, wat destijds Google G Suite for Eucation heette. Uit een Data Protection Impact Assessment (DPIA) van The Privacy Company bleek dat onderwijsinstellingen “geen of onvoldoende grip” hadden op de verwerking van metadata.

De Autoriteit Persoonsgegevens adviseerde onderwijsinstellingen toentertijd om voorlopig te stoppen met Google Workspace. Volgens de toezichthouder waren er “fundamentele vragen” over privacybescherming en verwerking van persoonsgegevens waar Google geen antwoord op kon geven. Meerdere onderwijsorganisaties besloten om, tegen het advies van de toezichthouder in, toch gebruik te blijven maken van clouddiensten van Google. Ze dreigden echter wel om de stekker eruit te trekken als Google niet op korte termijn afspraken zou vastleggen over privacy en de verwerking van persoonsgegevens van leerlingen.

Na koortsachtig overleg kwamen SURF en SIVON enerzijds en Google anderzijds tot een overeenkomst. De ICT-dienstverlener en koepelorganisatie voor het primair en voortgezet onderwijs zeiden overeenstemming te hebben bereikt over “een uitgebreide set contractuele, organisatorische en technische maatregelen” om alle hoge privacyrisico’s die bestonden weg te nemen.

Techredacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. Meer over Anton.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen