Scholen houden voorlopig vast aan Google Workspace

Google Workspace applicaties op een smartphone

Basisscholen, middelbare scholen en andere onderwijsinstellingen staan niet te springen om afscheid te nemen van de online diensten van Google. Ze gaan er vanuit dat Google zelf op korte termijn de privacybescherming verbetert. Ook het kabinet gelooft dat de zoekgigant de geconstateerde problemen op het gebied van privacy en verwerking van persoonsgegevens voor de start van volgend schooljaar oplost.

Dat schrijft het Financieele Dagblad. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap verwoordt haar standpunt in een brief aan de Tweede Kamer.

AP kritisch over Google Workspace

Het FD citeerde eerder deze week uit twee vertrouwelijke rapporten van de Autoriteit Persoonsgegevens. De toezichthouder was kritisch over de e-mail en clouddiensten van Google. Onderwijsinstellingen die er gebruik van maken weten niet hoe en waar persoonlijke gegevens over leerlingen en studenten worden verwerkt, voor welk doel dit gebeurt en op welke grondslag dit plaatsvindt. “Daarom kan deze verwerking niet rechtmatig plaatsvinden”, zo zei de toezichthouder.

Instanties die overwegen om gebruik te maken van Google Workspace -voorheen Google G Suite- doen er verstandig aan om dit voorlopig uit te stellen. Volgens de privacywaakhond zijn er op dit moment ‘fundamentele vragen’ over privacybescherming en verwerking van persoonsgegevens die eerst beantwoord dienen te worden. Pas dan kan de toezichthouder concluderen of Google zich aan de Europese privacywetgeving houdt of niet.

Onderwijsorganisaties doen dringend beroep op Google

De kans dat scholen op korte termijn niet langer gebruikmaken van de diensten van Google, is nihil. De software wordt volop gebruikt om online les te geven, oudergesprekken te voeren en schoolprestaties van kinderen vast te leggen. Bovendien zijn de diensten van Google gebruiksvriendelijk en scherp geprijsd. Dat was een belangrijke en bewuste reden om voor Google te kiezen. Overstappen naar een andere aanbieder is bovendien duur, omdat medewerkers opnieuw getraind moeten worden.

De PO-Raad doet samen met andere onderwijsorganisaties een dringend beroep op de ‘maatschappelijke verantwoordelijkheid van Google om de privacy van leerlingen en studenten goed te waarborgen’. Ze vragen aan de zoekmachinereus om ‘per ommegaande’ maatregelen te nemen om de privacyrisico’s en -zorgen weg te nemen.

De onderwijskoepel voor het primair en voortgezet onderwijs Sivon en de ICT-dienstverlener voor het onderwijs SURF schrijven dat onderwijsinstellingen niet direct hoeven te stoppen met Google Workspace. Echter, als onduidelijkheden en risico’s van het gebruik van Google Workspace niet worden weggenomen, dan mogen de diensten niet meer gebruikt worden. De Autoriteit Persoonsgegevens adviseert in dat geval om per 1 augustus te stoppen met Google Workspace.

Kabinet rekent op oplossing voor start nieuwe schooljaar

Demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) Ingrid van Engelshoven en minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media Arie Slob zeiden in maart dat er privacyrisico’s kleven aan Google Workspace. Uit Data Protection Impact Assessments (DPIA’s) bleek dat onderwijsinstellingen ‘geen of onvoldoende grip’ hebben op de verwerking van metadata. Dat is informatie die meer vertelt over hoe leerlingen de diensten van Google gebruiken, bijvoorbeeld wanneer iemand inlogt, hoe lang hij is ingelogd blijft, op welk type apparaat, met welke instellingen, welke programma’s hij gebruikt en welke zoekopdrachten hij uitvoert.

De onderwijsministers zijn bezorgd over de geconstateerde risico’s door de Autoriteit Persoonsgegevens. “Door de onduidelijkheid die bestaat over de verwerking van persoonsgegevens door Google kan deze verwerking nu niet rechtmatig plaatsvinden. Dat vinden wij niet acceptabel”, schrijven de kabinetsleden. Ze gaan ervan uit dat Google deze tekortkomingen voor het begin van het schooljaar 2021/2022 heeft opgelost zodat Nederlandse onderwijsinstellingen Google Workspace kunnen blijven gebruiken. Sivon, SURF en het Strategisch Leveranciersmanagement Rijk (SLM Rijk) zijn momenteel in gesprek met Google. Ook brengen ze in kaart wat de gevolgen zijn als Google er niet in slaagt om de problemen op te lossen.

Google liet eerder al in een reactie weten de feedback van de Autoriteit Persoonsgegevens te waarderen. Het internetbedrijf verwacht snel een oplossing te kunnen bieden.

Techredacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. Meer over Anton.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen