Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Overheid komt met cyberweerbaarheidsscan voor ondernemers

Laatst bijgewerkt: 15 november 2019
Leestijd: 1 minuut, 31 seconden

Digital Trust Center (DTC), een onderdeel van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, heeft een online test ontwikkeld voor ondernemers waarmee zij hun cyberweerbaarheid kunnen testen. Aan de hand van 25 stellingen wordt gekeken hoe weerbaar je bedrijf is tegen cyberaanvallen. Verder verschaft de scan ook veel extra informatie over hoe je je bedrijf beter kunt beschermen.

De Basisscan Cyberweerbaarheid werd donderdag gepresenteerd tijdens het ECP Platform voor de Informatiesamenleving in Den Haag. Staatsecretaris Mona Keijzer zei: “voor het benutten alle economische kansen is het noodzakelijk dat ondernemers hun cyberveiligheid op orde hebben en hun klanten hierin vertrouwen hebben: zonder veiligheid is online ondernemen niet mogelijk”

5 basisbeginselen

DTC heeft 5 basisprincipes opgesteld op te inventariseren waar de digitale risico’s voor een bedrijf zitten. Het eerste punt gaat over het inventariseren van kwetsbaarheden. Het tweede punt stipt aan dat het kiezen van veilige instellingen van groot belang is. Door goed te kijken naar de instellingen van je apparaten, software, en netwerk kun je al een hoop gevaren voorkomen. Als derde komt naar voren dat het belangrijk is om altijd de nieuwste updates te installeren van apparaten en software. Het vierde punt stimuleert ondernemers om kritisch te kijken naar wie binnen een het bedrijf toegang heeft tot welke informatie. Als laatste raden ze aan om je goed te beschermen tegen virussen en andere malware.

Cybersecurity voor bedrijven

De test maakt het ondernemers gemakkelijk om met deze punten te analyseren hoe hun bedrijf ervoor staat. In deze tijd is het van groot belang dat je online veiligheid op orde is. Cybercriminelen richten zich steeds vaker op bedrijven en brengen daardoor veel schade toe. In ons zakelijke dossier vind je artikelen over cybersecurity die interessant kunnen zijn voor ondernemers. Zo geven we tips voor het beveiligen van je bedrijfsnetwerk en kun je lezen hoe je binnen 6 stappen AVG-klaar kunt zijn.

Tech-journaliste
Tove is reeds sinds 2017 als cybersecurity-redacteur betrokken bij VPNgids. Sinds 2019 is zij tevens coördinator voor het cybersecurity-nieuws dat op de website verschijnt.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen