Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Overheid komt met cyberweerbaarheidsscan voor ondernemers

Laatst bijgewerkt: 25 augustus 2020
Leestijd: 2 minuten, 18 seconden

Digital Trust Center (DTC), een onderdeel van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, heeft een online test ontwikkeld voor ondernemers waarmee zij hun cyberweerbaarheid kunnen testen. Aan de hand van 25 stellingen wordt gekeken hoe weerbaar je bedrijf is tegen cyberaanvallen. Verder verschaft de scan ook veel extra informatie over hoe je je bedrijf beter kunt beschermen.

De Basisscan Cyberweerbaarheid werd donderdag gepresenteerd tijdens het ECP Platform voor de Informatiesamenleving in Den Haag. Staatsecretaris Mona Keijzer zei: “Voor het benutten alle economische kansen is het noodzakelijk dat ondernemers hun cyberveiligheid op orde hebben en hun klanten hierin vertrouwen hebben: zonder veiligheid is online ondernemen niet mogelijk.”

Vijf basisbeginselen

DTC heeft vijf basisprincipes opgesteld op te inventariseren waar de digitale risico’s voor een bedrijf zitten. Het eerste punt gaat over het inventariseren van kwetsbaarheden. Ondernemers kijken naar eventuele kwetsbaarheden en maken een risicoanalyse. Daarbij kijken ze onder meer naar de beschikbaarheid, integriteit en vertrouwelijkheid van hun systemen. Het tweede punt stipt aan dat het kiezen van veilige instellingen van groot belang is. Door goed te kijken naar de instellingen van je apparaten, software, en netwerk kun je al een hoop gevaren voorkomen.

Als derde komt naar voren dat het belangrijk is om altijd de nieuwste updates te installeren van apparaten en software. Om potentieel gevaarlijke beveiligingsrisico’s te mijden, is het zaak dat de software op computers op de laatste versie draait. Anders kunnen hackers misbruik maken van deze zwakheden. Het vierde punt stimuleert ondernemers om kritisch te kijken naar wie binnen een het bedrijf toegang heeft tot welke informatie. Je wilt immers niet dat ongeautoriseerde medewerkers toegang hebben tot vertrouwelijke bedrijfsinformatie. Het is dus zaak dat iedereen de juiste, bij de functie passende toegangsrechten krijgen.

Het vijfde en laatste basisbeginsel gaat over het voorkomen van virussen en andere malware. Er zijn vier manieren om dit te voorkomen: veilig gedrag van medewerkers te stimuleren, een antivirusprogramma te installeren, alleen op een veilige en verantwoorde manier apps te downloaden en door de installatiemogelijkheden van software te beperken.

Cybersecurity voor bedrijven

Na het invullen van de 25 stellingen van de Cyberweerbaarheidsscan, ontvangen ondernemers een rapport waarin voor alle basisbeginselen tips en aanbevelingen staan. Deze gaan over hoe zij hun ondernemen beter kunnen beveiligen en weerbaarder maken tegen hackers en cybercriminelen. Het rapport geeft een goed beeld hoe ondernemers er voor staan en wat er nog moet gebeuren om de cybersecurity op te schroeven.

In deze tijd is het van groot belang dat je online veiligheid op orde is. Cybercriminelen richten zich steeds vaker op bedrijven en brengen daardoor veel schade toe. In ons zakelijke dossier vind je artikelen over cybersecurity die interessant kunnen zijn voor ondernemers. Zo geven we tips voor het beveiligen van je bedrijfsnetwerk en kun je lezen hoe je binnen 6 stappen AVG-klaar kunt zijn.

Tech-journaliste
Tove is reeds sinds 2017 als cybersecurity-redacteur betrokken bij VPNgids. Sinds 2019 is zij tevens coördinator voor het cybersecurity-nieuws dat op de website verschijnt.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen