Foto Minister Grapperhaus

Minister Grapperhaus waarschuwt Nederlandse bedrijven voor digitale aanvallen

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 3 seconden

Volgens minister Grapperhaus moet Nederland meer doen om zich te wapenen tegen digitale aanvallen uit het buitenland. Hij zegt dat in een interview met de Telegraaf. Grapperhaus heeft het onderwerp op de politieke agenda gezet. Volgens de minister is er een directe dreiging voor de nationale veiligheid en is ‘digitale dijkbewaking’ hard nodig.

Cybersecurity-wet

Minister Grapperhaus heeft een pakket met plannen opgesteld om de digitale beveiliging te verbeteren. Hij wil daarvoor een speciale cybersecurity-wet implementeren die onder andere bedrijven uit bepaalde sectoren verplicht om hun beveiliging op orde te hebben. Dat gaat ook actief gecontroleerd worden. Ook komen er informatiecampagnes om burgers en bedrijven te informeren over de digitale dreiging.

Het kabinet heeft geconstateerd dat de ontwikkeling van de beveiliging achterblijft bij de dreiging. In het regeerakkoord is besloten dat er elk jaar 95 miljoen extra geïnvesteerd wordt in nationale cyberveiligheid. Het kabinet wil dit geld uitgeven aan het meer afschrikwekkend overkomen naar cybercriminelen in het buitenland, zodat ze wel twee keer nadenken of ze Nederland aan zullen vallen.

Eerdere aanvallen

Grapperhaus licht toe dat het cybercriminelen al eerder gelukt is om in te breken bij bedrijven in Nederland. Het zou daarbij gaan om spionage, waarbij ook grote hoeveelheden data gestolen zijn. Door bedrijven te hacken proberen ze het economische stelsel te saboteren.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past