Persoon met Microsft OnePlus in hand

OnePlus maakt ‘privacyonvriendelijke’ kleurenfilter onklaar, maar ook weer niet

Laatst bijgewerkt: 10 juli 2020
Leestijd: 2 minuten, 33 seconden

De kleurenfilter die OnePlus introduceerde op de OnePlus 8 Pro, maakte het mogelijk om door dun en donker plastic te kijken. In theorie ook door kleding. Daarom werd hij tijdelijk uitgeschakeld. Maar door een update te installeren van het besturingssysteem, is de filter beschikbaar via de groothoeklens.

Dat ontdekte XDA Developers.

Omstreden kleurenfilter

Toen OnePlus haar nieuwste high-end smartphones introduceerde, kreeg het topmodel een unieke kleurenfilter: Photocrom. Met deze filter was het mogelijk om naar de componenten onder de motorkap van bepaalde producten te kijken, zoals een afstandsbieding, gameconsole of Apple TV. Deze producten hebben een zwarte, flinterdunne laag plastic aan de bovenzijde. Hierdoor is de kleurenfilter van de OnePlus 8 Pro als een soort van röntgenapparaat te gebruiken.

De binnenkant bekijken van producten is onschuldig, leuk en wellicht zelfs leerzaam. Maar hoe zit het met kleding? Kun je met de Photocrom-filter door donkergekleurde truitjes en jurkjes kijken? Het klinkt als een kinderachtig experiment, maar uit praktijk blijkt dat dit inderdaad kan. En dan is de kleurenfilter ineens niet meer zo onschuldig. Velen maakten zich zorgen over hun privacy. Half mei schreven we daar uitgebreid over.

OnePlus deelde deze privacyzorgen en beloofde de kleurenfilter tijdelijk uit te schakelen met een update. Dit gold echter alleen niet voor de Europese toestellen van de OnePlus 8 Pro, in onze regio bleef de Photocrom-filter beschikbaar.

Groothoekcamera

In andere delen van de wereld was de omstreden kleurenfilter tijdelijk niet te gebruiken. De afgelopen weken heeft OnePlus nagedacht over een oplossing om misbruik te voorkomen. Er is tijd en energie gestoken om de kleurenfilter te maken. Bovendien is hij te gebruiken voor artistieke doeleinden. Deze zomaar terzijde schuiven ligt dan ook niet voor de hand.

Wat heeft de Chinese smartphonemaker voor oplossing bedacht? OnePlus rolt op dit moment een update uit van haar besturingssysteem, OxygenOS 10.5.10. Daarin is Photocrom opnieuw beschikbaar voor alle gebruikers. Grote verschil is dat deze niet langer te gebruiken is met de reguliere camera. In plaats daarvan werkt de kleurenfilter alleen nog met de groothoeklens. Met een groothoeklens is de field of view of gezichtsveld aanzienlijk groter dan de standaardcamera. Hierdoor passen er meer mensen en een groter deel van je omgeving op een plaatje. Je hoeft hiervoor dus niet naar achteren te lopen.

Waarom OnePlus ervoor heeft gekozen om de veelbesproken en controversiële kleurenfilter opnieuw naar de OnePlus 8 Pro te brengen, is een raadsel. Of dit betekent dat de filter in de toekomst ook op andere telefoons van de fabrikant wordt geïntroduceerd via een update, is eveneens onbekend. De toekomst zal het uitwijzen.

Update: XDA Developers schreef aanvankelijk dat na de software-update de groothoeklens van de OnePlus 8 Pro werd gebruikt voor de Photocrom-filter. Een woordvoerder van OnePlus laat tegenover Android Authority weten dat dit niet het geval is. “De geüpdatete Photocrom-filter gebruikt data over de lichtomstandigheden van de kleurenfilter om foto’s te maken met de hoofdcamera”, aldus de woordvoerder. Het enige dat OnePlus heeft veranderd is dat fotografen meer omgevingslicht nodig hebben om de kleurenfilter te kunnen gebruiken. In direct zonlicht verdwijnt het effect van de kleurenfilter.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. 

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen