OnePlus schakelt ‘privacyonvriendelijke’ kleurenfilter OnePlus 8 Pro uit met update

OnePlus schakelt ‘privacyonvriendelijke’ kleurenfilter OnePlus 8 Pro uit met update

Laatst bijgewerkt: 18 december 2020
Leestijd: 3 minuten, 37 seconden

OnePlus schakelt een van de kleurenfilters uit van haar nieuwste vlaggenschip, de OnePlus 8 Pro. Hiermee is het mogelijk om door donkergekleurde voorwerpen met een dunne laag te kijken, inclusief kleding. Nadat gebruikers zich online hadden uitgelaten over privacyzorgen, heeft de Chinese smartphonemaker besloten om de kleurenfilter uit te schakelen. De update die dat regelt wordt binnen nu en een week uitgerold.

Dat schrijft OnePlus op haar Weibo account, de Chinese variant van Twitter.

X-Ray Vision

OnePlus is de laatste tijd geregeld in het nieuws. Afgelopen maand waren alle ogen op de Chinese smartphoneproducent gericht, omdat het twee nieuwe high-end telefoons lanceerde: de OnePlus 8 en OnePlus 8 Pro. In de techcommunity was er veel lof voor beide toptoestellen. Het was namelijk de eerste keer dat een smartphone van OnePlus een officiële IP-rating heeft, namelijk IP68. Dat betekent dat een mobiele telefoon stof- en waterbestendig is, gedurende een half uur bij een diepte van anderhalve meter. Tevens is de OnePlus 8 Pro de eerste telefoon van de fabrikant die wireless charging en reverse wireless charging ondersteunt.

Ook op cameragebied heeft OnePlus haar beste beentje voor gezet. De OnePlus 8 Pro is uitgerust met een groothoeklens, telefotolens en ultragroothoeklens. Daarnaast heeft OnePlus de camera van haar toptoestel voorzien van een nieuwe kleurenfilter: Photocrom. Het is een filter van de infraroodcamera waarmee gebruikers door sommige objecten heen kunnen kijken. Mits ze donkergekleurd zijn en van een dun materiaal zijn gemaakt. De community spreekt ook wel over ‘X-Ray Vision’ of röntgenfoto.

‘Door kleding kijken’

Aanvankelijk hadden gebruikers vooral veel lol met deze kleurenfilter. Op internet zag je her en der foto’s en video’s verschijnen waar men de Photocrom-filter gebruikt om de binnenkant van een afstandsbediening of controller te zien. Het is zelfs mogelijk om naar de ingewanden van een Apple TV te kijken als je deze filter van de OnePlus 8 Pro gebruikt. Deze voorwerpen hebben namelijk een donkergekleurde en flinterdunne plastic laag aan de bovenkant. Door deze combinatie kun je dus met het nieuwste vlaggenschip van OnePlus de binnenkant van een object bekijken.

Op diverse fora werd de vraag gesteld of het met de kleurenfilter mogelijk was om door kleding heen te kijken. Voor sommigen is dat aanleiding om dit uit te testen. Eén van hen is Lewis Hilsenteger van het populaire YouTube-kanaal Unbox Therapy. Hij nam een video op waarmee hij de Photocrom-kleurenfilter van de OnePlus 8 Pro testte. De tijdcode is al ingesteld, je hoeft alleen op Play te drukken om het betreffende fragment te bekijken.

In de video is te zien dat hij een foto voor de spiegel maakt terwijl hij een doos achter zijn shirt verbergt. Het is een katoenen shirt met een beetje polyester, zo zegt Lewis. Met een reguliere lens zonder kleurenfilter zie je alleen de contouren van de doos. Zodra hij overschakelt naar de Photocrom-filter, zie je een afbeelding op de doos staan (de nieuwe iPhone 11 Max Pro). Verderop in de video neemt Lewis de proef opnieuw op de som, met hetzelfde resultaat. Conclusie: het is inderdaad mogelijk om met de kleurenfilter van de OnePlus 8 Pro door kleding te kijken.

Privacyzorgen

Je kunt je afvragen waarom OnePlus haar high-end smartphone uitrust met zo’n omstreden kleurenfilter. Het antwoord daarop is waarschijnlijk eenvoudig: om gebruikers meer mogelijkheden te geven hun creativiteit de vrije loop te laten. Met doel in het achterhoofd is deze techniek al in de jaren dertig van de vorige eeuw ontwikkeld en veelgebruikt door fotografen en filmmakers.

Vandaag de dag ligt het gebruik van ‘X-Ray Vision’-achtige toepassingen van camera’s een stuk moeilijker door maatschappelijke ontwikkelingen als de #metoo-beweging. Ook brengt het vragen teweeg zoals ‘hoe zit het met mijn privacy?’ en ‘kan ik nog wel veilig over straat?’. Voor OnePlus was dit aanleiding om iets te doen om deze privacyzorgen weg te nemen. Volgens de Chinese smartphonemaker zijn er door de Photocrom-filter zorgen ontstaan over onze privacy. Om gedonder te voorkomen gaat OnePlus de filter tijdelijk uitschakelen middels een update. Binnen nu en een week wil de smartphonemaker deze uitrollen.

Het is goed om te beseffen dat OnePlus de kleurenfilter niet verwijdert. Via Weibo laat de fabrikant weten dat ze met de kleurenfilter aan de slag gaat en hem weer activeert als hij ‘niet langer privacyzorgen oproept’. Dat betekent dat OnePlus in de toekomst wellicht een aangepaste versie van de kleurenfilter lanceert.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. 

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen