Oekraïne creëert IT-leger en voert aanvallen op Rusland uit

toetsenbord in kleuren van vlag Oekraïne

Oekraïne heeft een zogenoemd IT-leger opgericht. Dit kondigde vicepremier Mykhailo Fedorov zaterdag op Twitter aan. Via een Telegramkanaal kunnen mensen zich bij het digitale leger aansluiten. Op het moment van schrijven heeft het kanaal meer dan 220.000 abonnees.

DDoS-aanvallen op Rusland

Vicepremier en minister van Digitale Transformatie Mykhailo Fedorov berichtte het volgende op Twitter: “We creëren een IT-leger. We hebben digitale talenten nodig. Alle operationele taken worden hier gegeven: https://t.me/itarmyofurraine. Er zullen taken zijn voor iedereen. We blijven vechten op het cyberfront. De eerste taak op het kanaal is voor de cyberspecialisten.”

Op het Telegramkanaal “IT ARMY of Ukraine” worden lijsten van websites gedeeld die belangrijk zijn voor Rusland. Het gaat onder meer om websites van bedrijven, banken en de Russische staat. Op de lijst staan de websites van bijvoorbeeld Gazprom, Yandex, Gazprombank, het Kremlin, het ministerie van Defensie en mediawaakhond Roskomnadzor. Het Telegramkanaal roept op om cyber- en DDoS-aanvallen op de doelen uit te voeren.

Het IT ARMY of Ukraine vraagt via het Telegramkanaal om hulp bij het vinden van mogelijke doelwitten. Er wordt vooral gezocht naar oligarchen, maar het leger roept ook op om Instagramaccounts en telefoonnummers van naaste familieleden van oligarchen, beroemdheden en opinieleiders te delen.

Het IT-leger is erop uit zoveel mogelijk schade aan te richten. Zo volgt het kanaal recente ontwikkelingen en speelt het daarop in. Aangezien veel Russen hun crypto omzetten in euro’s en roebels, zijn belangrijke geldwisselkantoren platgelegd. Ook ziet het IT-leger dat Russische burgers massaal geld ophalen bij automaten. Daarom roept het op om de DNS-spaarbank aan te vallen, waardoor het leger “enorme schade” aan kan richten.

Het Telegramkanaal bevat berichten in het Oekraïens, die tevens vertaald zijn naar het Engels “voor alle IT-specialisten vanuit andere landen”.

Ook nepnieuws-kanalen doelwit

Naast belangrijke Russische websites noemt het IT ARMY of Ukraine ook YouTube-kanalen. De bedoeling is om YouTube-nieuwskanalen die openlijk onwaarheden over de oorlog in Oekraïne verspreiden, te sluiten. Wederom is er een lijst met links geplaatst. Het IT-leger voegt daarbij een stappenplan toe met instructies om de kanalen te rapporteren. Onderdeel van het stappenplan is het inschakelen van een VPN, aangezien de meeste kanalen niet in Oekraïne beschikbaar zijn.

Het IT-leger roept via het Telegramkanaal ook op tot een “enorm informatiebedrijf in Belarus over echte gebeurtenissen in ons land”. Belarussische burgers zouden volgens het IT-leger niet weten wat er daadwerkelijk in Oekraïne gebeurt.

Website Kremlin eerder offline

Op het Telegramkanaal deelt het IT-leger van Oekraïne welke successen het heeft geboekt. Onder meer de website van de Sberbank is onderuit gehaald, evenals de website van het Belarussische informatiebeleid.

Zaterdagmiddag was de officiële website van het Kremlin uit de lucht. Dit was vermoedelijk het werk van de hackersgroep Anonymous, die eerder al cyberaanvallen op de Russische regering aankondigde.

Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) meldt dat het “tot nu toe geen concrete aanwijzingen heeft” dat “digitale aanvallen in relatie tot de oorlog in Oekraïne op dit moment impact hebben op Nederland”. Wel sluit het NCSC “eventuele gevolgen en aanvallen in Nederland in de toekomst niet uit”.

Techredacteur
Emi heeft een achtergrond in internationale betrekkingen en veiligheid en is met name geïnteresseerd in overheidscensuur en internetvrijheid. Vraagstukken over online privacy en vrijheden worden door de digitalisering namelijk steeds vaker een politieke kwestie.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen