Nieuwssite op Tablet

Nieuwssites niet veilig genoeg

Laatst bijgewerkt: 29 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 41 seconden

De Freedom of the Press Foundation is het zat dat nieuwswebsites zo weinig doen om de online veiligheid van hun bezoekers en betrokken journalisten te bevorderen. De organisatie heeft daarom de website Secure The News opgezet, een vergelijkingspagina die grote nieuwsbronnen controleert.

Onderzoek naar veiligheid nieuwsbronnen

Het belangrijkste criterium van Secure The News is simpel: Gebruikt een website wel of geen https? Versleuteling via https bevordert de veiligheid en de privacy van bezoekers. Toch maakt nog niet eens de helft van ’s werelds grote nieuws websites er gebruik van. Onversleutelde data kan gemakkelijk worden onderschept door veiligheidsdiensten. Zij kunnen dan bijvoorbeeld zien of een bezoeker overmatig geïnteresseerd was in een bepaald onderwerp. Op basis daarvan kunnen zij conclusies trekken.

Censuur voorkomen

Een ander voordeel van het gebruik van https versleuteling op nieuwssites is dat op versleutelde data geen censuur kan worden toegepast, zonder het hele domein af te sluiten. Ook kunnen internetproviders niet zomaar ongewenste reclame verspreiden. In Nederland zijn deze issues minder aan de orde dan in Amerika, maar het is ook in ons belang als censuur op nieuwsberichten kan worden voorkomen.

Secure the News

Slechte score voor nieuwssites wereldwijd

Secure The News neemt websites onder de loep en beoordeelt ze op basis van de veiligheid van de website. Zij maken daarbij gebruik van het Amerikaanse puntensysteem, wat gebaseerd is op letters. Het grootste deel van de belangrijkste nieuwsbronnen ter wereld scoort hierbij een ‘C’ of lager en dat is alles behalve goed. Door websites hierover te informeren, hoopt Secure The News het belang van veiligheid op websites extra onder de aandacht te brengen. En dat is, in deze tijd van hacken en privacyissues, zeker niet overbodig.

Bescherm veiligheid en privacy met VPN

Scoort jouw favoriete nieuwssites niet zo hoog? Dan zijn er zeker nog dingen die je kunt doen om de website toch veilig te bezoeken. Door gebruik te maken van VPN bescherm je zelf je data, ook als de websites die je bezoekt geen https gebruiken. Zo heb je je eigen veiligheid en privacy zelf in de hand.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Geïnteresseerd in het fenomeen van de ‘digitale identiteit’, met speciale aandacht voor het recht op privacy en bescherming van persoonsgegevens.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past