Nieuwe WhatsApp-functie zorgt voor verdwijnen van foto’s en video’s

hand die smartphone vast heeft

WhatsApp introduceert deze week de nieuwe functie “eenmalige weergave” voor extra privacy. Met de nieuwe functie kunnen gebruikers foto’s en video’s verzenden die uit de WhatsApp-chat verdwijnen nadat ze eenmalig zijn bekeken door de ontvanger.

WhatsApp-functie “Eenmalige weergave” deze week beschikbaar

Met de nieuwe functie “eenmalige weergave” kunnen WhatsApp-gebruikers een afbeelding of video slechts één keer bekijken, waarna het mediabestand in de chat verdwijnt en alleen nog als “geopend” te lezen is. Wie bekend is met Instagram, Snapchat en Telegram zal bekend zijn met dit principe.

Screenshot van mobiele telefoon met nieuwe WhatsApp functie

© WhatsApp/blog.whatsapp.com

Deze functie kan heel nuttig zijn voor het delen van gevoelige informatie zoals wachtwoorden of andere privégegevens. De nieuwe functie beschermt niet alleen je privacy, maar is ook goed voor het geheugen van je telefoon. De foto’s of video’s  worden namelijk niet opgeslagen in fotogalerij van de ontvanger.

Hoe gebruik je de nieuwe functie?

De functie is beschikbaar op iPhone, Android, KaiOS, en web– en desktop-apps. Zo open je de functie:

Een foto of video maken met eenmalige weergave

  1. Open WhatsApp en ga naar een chat, individueel of in een groep.
  2. Selecteer het camerapictogram om een foto of video te maken.
  3. Tik rechts naast het tekstvlak op het ronde (1) pictogram.
  4. Druk op verzenden.

Een foto of video met eenmalige weergave versturen vanuit een galerij

  1. Open WhatsApp en ga naar een chat.
  2. Selecteer het pictogram voor bijlagen.
  3. Kies een video of foto.
  4. Tik op het cirkelvormige pictogram (1).
  5. Druk op verzenden.

Details van de privacyfuncties

Gebruikers kunnen de foto’s of video’s voor eenmalige weergave niet doorsturen, opslaan, met ster markeren of delen. Als een eenmalig bericht niet binnen 14 dagen na verzending is geopend, vervalt het en is het niet meer te openen.

WhatsApp raadt aan om de eenmalige media alleen te delen met personen die je vertrouwt. Gebruikers kunnen namelijk een screenshot of schermopname maken van de “één keer bekijken”-media voordat deze verdwijnt. Afzenders krijgen geen melding dat er een screenshot of opname is gemaakt.

De foto of video die met eenmalige weergave is verstuurd, wordt beveiligd door end-to-end encryptie. Ontvangers kunnen media voor eenmale weergave ook rapporteren. De media wordt dan beschikbaar gesteld aan WhatsApp voor beoordeling.

WhatsApp stelt privacy voorop

Na de controversiële wijzigingen in het privacybeleid van WhatsApp begin dit jaar, zagen rivaliserende chatdiensten een toename in het aantal downloads. Het verzet was grotendeels te wijten aan het feit dat gebruikers hun gegevens niet alleen aan Facebook moesten verstrekken, maar ook aan dochterondernemingen van Facebook.

Het toevoegen van de eenmalige weergave functie is een van de laatste pogingen van WhatsApp om zijn privacy-first initiatief te promoten. In juni lanceerde de chatdienst de allereerste reclamecampagne om WhatsApp’s privacybelofte – en dus ook die van moederbedrijf Facebook – te promoten.

Ben jij een WhatsApp-gebruiker en maak jij je zorgen over je privacy? Lees dan ons uitgebreide artikel over WhatsApp.

Techredacteur
Ronella houdt zich  bezig met de vraag hoe we onze digitale samenleving zo veilig mogelijk maken. De huidige digitale ontwikkelingen zorgen ervoor dat we steeds voor nieuwe veiligheidsvraagstukken komen te staan. Ronella wil daarom meer bewustwording creëren over cybersecurity en mensen wijzen op de risico’s en valkuilen. Meer over Ronella.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen