WhatsApp op mobiel

WhatsApp bestrijdt nepnieuws met doorstuurlimiet

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 5 seconden

Messaging app WhatsApp gaat het doorsturen van een bericht limiteren tot 5 keer. Dit in een verwoede poging de verspreiding van nepnieuws via de app tegen te gaan. Voorheen kon een bericht maximaal 20 keer doorgestuurd worden. Het bedrijf zegt dat deze verandering bedoeld is om hun app terug te brengen naar zijn originele functie: een manier om privé te communiceren met vrienden en familie.

Het probleem van doorsturen

WhatsApp en moederbedrijf Facebook liggen de laatste tijd zwaar onder vuur voor hun rol in het verspreiden van nepnieuws. WhatsApp wordt steeds meer gebruikt om berichten snel onder grote groepen te verspreiden. In India werd de nieuwe maatregel 6 maanden geleden al ingevoegd. De proef werd daar gestart omdat de app in verband werd gebracht met een serie gewelddadige incidenten.

Wat zal het effect van de maatregel zijn?

Het maximale aantal deelnemers in een WhatsApp groep is 256. Dit houdt in dat een bericht met de nieuwe maatregel naar maximaal 1280 anderen doorgestuurd kan worden. De app kan natuurlijk niet tegenhouden dat anderen het bericht vervolgens verder verspreiden. Voor zover bekend zijn er nog geen beperkingen voor het simpelweg plakken en knippen van berichten.

Het lijkt er dan ook op dat deze nieuwe maatregel het snel verspreiden van nieuws via de app misschien iets zal kunnen verminderen, maar ook niet meer dan dat.

Tech-journaliste
Tove is reeds sinds 2017 als cybersecurity-redacteur betrokken bij VPNgids. Sinds 2019 is zij tevens coördinator voor het cybersecurity-nieuws dat op de website verschijnt.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past