Nederlandse verkoper van illegale e-books moet schadevergoeding van 1421 euro betalen aan Stichting Brein

Handen drukken op e-book reader met boeken als achtergrond

De rechter heeft een schadevergoeding van 1421 euro opgelegd aan een Nederlandse verkoper van illegale e-books. Volgens Stichting Brein zou het gaan om zo’n 15300 illegaal gekopieerde boeken. De stichting stelde eerder een schikking voor, maar aangezien de man daar niet op reageerde, werd het bedrag meer dan drie keer zo hoog.

Schikkingsvoorstel gedaan door Stichting Brein

Stichting Brein stelde in eerste instantie een schikking voor aan de man, in de vorm van een onthoudingsverklaring met een boetebeding, en een tegemoetkoming in de kosten van 450 euro. Dit bedrag is volgens de stichting lager dan normaal gesproken, omdat bij de vaststelling van het bedrag rekening werd gehouden met de draagkracht van de man. Het gaat om een man van 38 uit Riethoven. Onder de namen Ebookplaza en Alexnav verkocht hij dvd’s met e-books. Hij bood deze aan op Marktplaats.nl, Tweedehands.nl en Speurders.nl. Hij verspreidde de boeken dus niet als downloadbare torrents, maar als bestanden op fysieke DVD’s.

Hogere schadevergoeding opgelegd door de rechter

De man probeerde het betalen van de schikking te ontwijken door brieven van Stichting Brein retour te zenden. Ook liet hij de deurwaarder die bij hem aan de deur kwam een vervalste e-mail zien. Daarop werd hij gedagvaard, maar hij kwam niet opdagen bij de zitting. De rechter legde een schadevergoeding op die meer dan drie keer zo hoog is als het oorspronkelijke bedrag, vanwege rente en gemaakte kosten. Dit bedrag kan ook nog oplopen door verschuldigde rente tot aan de dag van betaling.

Techredacteur
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen