Nederlandse routers gehackt door Russische militaire hackgroep

Router met kabels

Tientallen routers van Nederlandse particulieren en bedrijven zijn gehackt door een beruchte Russische militaire hackgroep. Dit ontdekte de Nederlandse Militaire Inlichtingendienst (MIVD), aldus de Volkskrant.

Gehackte routers

De MIVD kwam de gehackte routers tijdens een onderzoek op het spoor. De alarmbellen gingen rinkelen toen de dienst veel Nederlandse IP-adressen zag. Het zou naar schatting gaan om enkele tientallen routers. De routers zijn onderdeel van een wereldwijd netwerk van duizenden gehackte apparaten. Ze zijn in handen van de Russische eenheid 74455, ook wel bekend als Sandworm of BlackEnergy. Deze gevaarlijke hackgroep is onderdeel van de Russische Militaire Inlichtingendienst GRU.

De GRU kan de gehackte routers misbruiken om cyberoperaties tegen Nederlandse of bondgenootschappelijke belangen uit te voeren.

De gehackte particulieren en bedrijven zijn inmiddels door de MIVD op de hoogte gesteld. De inlichtingendienst heeft de slachtoffers geadviseerd om de routers te vervangen.

Openbaar

Het is opvallend dat de MIVD de hack openbaar maakt. Het komt niet vaak voor dat inlichtingendiensten details geven over dreigingen. MIVD-directeur Jan Swillens laat aan de Volkskrant weten dat transparantie belangrijk is. Het MIVD wil Nederlanders bewust maken van dit soort cybercriminaliteit. “De dreiging is soms dichterbij dan je denkt. Nederlandse routers, van zeg maar de bakker op de hoek, worden gebruikt door een statelijke actor”, aldus Swillens tegen de Volkskrant.

Het is niet bekend of er een verband bestaat met de oorlog in Oekraïne.

Techredacteur
Ronella houdt zich  bezig met de vraag hoe we onze digitale samenleving zo veilig mogelijk maken. De huidige digitale ontwikkelingen zorgen ervoor dat we steeds voor nieuwe veiligheidsvraagstukken komen te staan. Ronella wil daarom meer bewustwording creëren over cybersecurity en mensen wijzen op de risico’s en valkuilen. Meer over Ronella.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen