Nederlandse politie haalt grootste coffeeshop op Dark Web offline

Persoon rookt joint in coffeeshop

De politie en het OM hebben afgelopen november de website DutchMagic offline gehaald op last van een officier van justitie van het Landelijk Parket. DutchMagic was de grootste coffeeshop op het dark web, een deel van het web dat niet toegankelijk is middels normale browsers en zoekmachines. In verband met het onderzoek naar de mensen achter de website, is de actie nu pas bekendgemaakt. Een verdachte uit Limburg zit momenteel al vast en de verwachting is dat nog meer arrestaties zullen volgen.

Aanhoudingen en inbeslagneming

Een 42-jarige man uit Hoensbroek werd begin april aangehouden op verdenking van het verzenden van pakketten met drugs naar het buitenland en het witwassen van de opbrengsten. De man zal tot zeker 23 juli vast blijven zitten, besloot de raadkamer van de rechtbank in Zwolle. Bij meerdere huiszoekingen begin april werd beslag gelegd op twee panden, handvuurwapens, voertuigen, gegevensdragers zoals USB’s en goudstaven ter waarde van een half miljoen euro.

Softdrugs online te koop op DutchMagic

De dark web website DutchMagic werd gebruikt voor de illegale handel in softdrugs. Bezoekers konden op DutchMagic dan ook eenvoudig softdrugs kopen. Bestellingen konden geplaatst worden via het dark web, waarna er betaald kon worden in bitcoin. De drugs werden verzonden via reguliere post- en pakketdiensten. De website was jarenlang één van de populairste shops op het dark web en had dan ook een omzet van meerdere miljoenen per jaar.

DutchMagic is niet de eerste website die in relatief korte tijd offline is gehaald. Zo werd in 2017 ook al de darknet market Hansa Market na een grote politieactie offline gehaald. Hansa Market was één van de grootste marktplaatsen op het dark web en werd beheerd door twee mannen uit Duitsland. Begin mei werd bekend dat ook de marktplaats Wallstreetmarket overgenomen was door Europese autoriteiten. Op deze site bleken zo’n 200 Nederlandse drugdealers actief te zijn. Op dergelijke darknet markers wordt op grote schaal gehandeld in vooral illegale goederen als wapens, kinderporno en drugs.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen