Mozilla haalt VPN-dienst binnenkort uit de bètafase

Mozilla haalt VPN-dienst binnenkort uit de bètafase

Laatst bijgewerkt: 22 juni 2020
Leestijd: 3 minuten, 3 seconden

Mozilla, de maker van de webbrowser Firefox, werkt al een tijd aan een eigen VPN-dienst. Een wereldwijde lancering is nu een stap dichterbij. Binnen nu en enkele weken verlaat de VPN-dienst de bètafase en is de dienst beschikbaar als een stand-alone product. Wij moeten nog even geduld hebben: Mozilla VPN is als eerste beschikbaar in de VS, andere regio’s volgen op een later tijdstip.

Dat schrijft Mozilla in een weblog.

Privacy dankzij VPN

Als jij op internet gaat, zijn er een groot aantal partijen die precies zien en weten wat jij online uitspookt. In de eerste plaats zijn dat internetproviders en beheerders van het netwerk waarop jij surft. Zij zien onder meer welke websites je bezoekt, op welke sociale media je actief bent, welke video’s je kijkt, welke berichten en foto’s je liket, en ga zo maar door. Ook besturingssystemen, websites, zoekmachines, apps en hackers hebben inzage in je online activiteiten.

Vind je dit vanuit privacyoogpunt geen fijne gedachte? Dan is er gelukkig een oplossing voor je: maak gebruik van een Virtual Private Network of VPN. Een VPN zorgt ervoor dat je veilig en onbezorgd op het wereldwijde web kunt surfen, zonder dat je provider of andere partijen kunnen zien wat je allemaal doet.

Een VPN maskeert je IP-adres, waardoor het achterhalen van jouw naam en privéadres een stuk lastiger is. Daarnaast verhindert een VPN dat Google, Facebook en andere advertentiebedrijven een gebruikersprofiel van je kunnen opstellen. Tot slot kun je met een VPN internetblokkades en geografische restricties omzeilen. Hiermee is het mogelijk om het gehele Netflix-aanbod te bekijken, of bijvoorbeeld sportwedstrijden en evenementen die niet wereldwijd beschikbaar zijn.

Firefox Private Network

Er zijn een groot aantal VPN-aanbieders. VPNGids beoordeelt regelmatig de grootste en populairste VPN-diensten. Daarbij kijken we onder meer naar privacy, snelheid, veiligheid, serverlocaties en prijs-kwaliteitverhouding. Alle VPN reviews van 2020 vind je op onze website.

Later dit jaar kunnen we een nieuwe aanbieder verwachten. Mozilla werkt al maanden aan een VPN-dienst. Vorig jaar september testte het bedrijf een Firefox Private Network-browserextensie. Deze dienst functioneerde echter alleen als browserproxy, waardoor de beveiliging alleen werkt voor webverkeer dat via de Firefox webbrowser loopt.

Begin december nam Mozilla de volgende stap en introduceerde het een volledige en volwaardige VPN-dienst: Firefox Private Network. Op dat moment konden gebruikers zich inschrijven voor een wachtlijst om de VPN-dienst te mogen testen. Gebruikers uit meer dan 200 landen meldden zich hiervoor aan. Voor slechts 5 dollar per maand konden zij als eerste de VPN-dienst testen en feedback leveren. De dienst was op dat moment enkel beschikbaar voor Windows 10.

Mozilla VPN

Via een blog maakt Mozilla de definitieve naam van haar VPN-dienst bekend: Mozilla VPN. De dienst verkeert nog altijd in de bèta- of testfase. Maar niet lang meer. De webbrowsermaker zegt dat Mozilla VPN ‘binnen enkele weken’ uit de bètafase gehaald wordt. Ook maakt het dan niet langer onderdeel uit van het Firefox Private Network merk, maar wordt het een stand-alone product.

Wat Mozilla VPN gaat kosten is onbekend. Vooralsnog betalen gebruikers 5 dollar per maand, maar een prijsverhoging liegt waarschijnlijk in het verschiet. Voor dat bedrag kunnen ze de VPN-dienst op vijf apparaten gebruiken. Naast Windows 10 is Mozilla VPN straks ook beschikbaar voor Android en iOS. Gebruik je macOS of Linux, dan zul je nog wat meer geduld moeten opbrengen.

Ook hier in Nederland moeten we nog even wachten voordat we Mozilla VPN kunnen gebruiken. De VPN-dienst is allereerst beschikbaar in de VS. Andere landen en regio’s volgen op een later tijdstip. Wanneer precies, dat kan Mozilla niet zeggen. Wie zich aanmeldt voor de bètawachtlijst, krijgt een bericht als de dienst officieel in hun land wordt aangeboden.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. 

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen