Cambridge analytica op smartphone

Mogelijk verzamelde Cambridge Analytica ook privéberichten van Facebookgebruikers

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 10 seconden

Een woordvoerder heeft tegen technologiemagazine Wired gezegd dat de app thisisyourdigitallife in sommige gevallen ook de persoonlijke tijdlijn en privéberichten van Facebookgebruikers kon uitlezen. In Nederland gebruikten volgens de berichten maar 28 mensen de app thisisyourdigitallife, maar omdat de app ook gegevens van vrienden van mensen die de app gebruikten kon inzien, zijn er in Nederland waarschijnlijk zo’n 90.000 slachtoffers van het dataschandaal rondom Facebook.

Tool voor mogelijke slachtoffers

Begin deze week maakte Facebook een tool beschikbaar voor mensen waarvan vermoedelijk gegevens zijn gedeeld met Cambridge Analytica. Mogelijke slachtoffers krijgen bij het gebruikmaken van de tool de melding dat Cambridge Analytica mogelijk inzicht heeft gehad in de volgende zaken: huidige woonplaats, geboortedatum, het openbaar profiel en de pagina-vind-ik-leuks. Daar is nu door Facebook aan toegevoegd dat in een aantal gevallen ook toegang is verkregen tot meer gegevens, namelijk: chatgesprekken, de newsfeed en geboorteplaats.

Als je wil weten of jouw Facebookgegevens ook buitgemaakt zijn door Cambridge Analytica, kun je onze handleiding lezen.

Cambridge Analytica ontkent

Facebook laat weten dat met het gebruik van de app thisisyourdigitallife 1500 mensen direct toestemming hebben gegeven voor het verzamelen van de gegevens. Het is onduidelijk wat de indirecte schade is, maar mogelijk is iedereen die een van de 1500 gebruikers een bericht stuurde getroffen.

Cambridge Analytica ontkent het verzamelen van privéberichten van Facebookgebruikers. Volgens het bedrijf heeft Facebook in 2015 de optie uitgeschakeld voor derde partijen om mee kunnen te lezen met de berichten.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past