Cambridge Analytica Website screenshot

Zo controleer je of jouw Facebookgegevens zijn buitgemaakt door Cambridge Analytica

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2019
Leestijd: 2 minuten, 8 seconden

Facebook heeft een speciale pagina aangemaakt waar je als gebruiker kan controleren of je gegevens gedeeld zijn met het bedrijf Cambridge Analytica. Onlangs werd bekend dat dit bedrijf gegevens van miljoenen Facebookgebruikers heeft buitgemaakt voor politieke doeleinden in de Verenigde Staten. In Nederland zijn volgens Facebook mogelijk de gegevens van 89.000 Facebookgebruikers ontvreemd.

Heeft Cambridge Analytica mijn informatie in handen?

Om te achterhalen of Cambridge Analytica jouw informatie heeft bemachtigd, kijk je op deze speciale Facebookpagina.

Zorg dat je ingelogd bent op je Facebookaccount en kijk wat er staat onder ‘Is mijn informatie gedeeld?’. Als jouw data veilig is, zie je de volgende melding:

Facebook is mijn informatie gedeeld cambridge analytica

Echter, is jouw data buitgemaakt via een van je Facebookconnecties, dan krijg je de volgende melding te zien:

Facebook Cambridge Analytica lek

Wat betekent het als Cambridge Analytica jouw gegevens heeft?

Cambridge Analytica had een persoonlijkheidstest ontwikkeld, waarbij bezoekers konden inloggen met Facebook. Mensen die deze test afnamen gaven onbedoeld veel informatie prijs over zichzelf, maar ook over hun Facebookcontacten. Onder meer de naam en woonplaats, vriendenlijsten, foto’s en likes van zo’n 87 miljoen Facebookgebruikers werden op deze manier buitgemaakt door Cambridge Analytica.

Als Cambridge Analytica jouw gegevens heeft bemachtigd, dan betekent dit dat jouw data mogelijk worden gebruikt voor grootschalige data-analyse. Door de profielen van miljoenen Facebookgebruikers te bundelen en te analyseren, heeft Cambridge Analytica getracht patronen en trends te ontdekken om politieke campagnes te beïnvloeden. Het gaat dus vooral om grootschalige analyse van geaggregeerde data. De consequenties voor jou als individuele Facebookgebruiker vallen mee, volgens tech deskundige Wouter van Noort van het NRC.

Wat kun je doen om je privacy online te beschermen?

Door op de desktopversie van Facebook de volgende stappen te doorlopen, kan je precies beheren welke andere applicaties toegang hebben tot je Facebookgegevens:

  1. Ga rechtsbovenin naar het driehoekje en vervolgens naar ‘Instellingen‘.
    FB privacyinstellingen 1
  2. In het menu’tje dat verschijnt aan de linkerzijde klik je ‘Apps en websites‘ aan. Je ziet nu een overzicht van websites die toegang hebben tot je Facebookgegevens.
    FB privacyinstellingen 2
  3. Klik op een van de grijze potloodjes naast de app-icoontjes om te zien welke Facebookinformatie precies met de desbetreffende app gedeeld wordt. Hieronder zie je bijvoorbeeld welke informatie Airbnb onder andere bijhoudt:
    FB privacyinstellingen 3
  4. Pas aan welke informatie gedeeld wordt door de blauwe vinkjes aan of uit te zetten. Ook kan je op de overzichtspagina’s de witte vakjes aankruisen en vervolgens op ‘verwijderen‘ klikken als je specifieke apps de toegang tot Facebook wilt ontzeggen. Let op dat voor sommige apps de koppeling met jouw Facebookaccount nodig is om te kunnen functioneren, of om je profiel te verifiëren. Dit geldt bijvoorbeeld voor datingapps als Tinder of Happn.
Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Geïnteresseerd in het fenomeen van de ‘digitale identiteit’, met speciale aandacht voor het recht op privacy en bescherming van persoonsgegevens.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past