MIVD: ‘Vergader niet met je smartphone of tablet op tafel’

MacBook Air, iPad en iPhone liggen op elkaar op een bureau

Heb je vandaag of morgen een belangrijke vergadering waarin je concurrentiegevoelige zaken bespreekt? Dan kun je maar beter je smartphone en tablet opbergen en buiten de vergaderzaal houden. Hierdoor loop je onnodig het risico om bespioneerd te worden door statelijke actoren.

Dat zegt Jan Swillens, het hoofd van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD), in een interview met De Telegraaf.

‘Nederland ligt dagelijks onder vuur’

Swillens is sinds vorig jaar juni de hoogste baas van de MIVD. Volgens hem ligt ons land dagelijks onder vuur en komen er steeds meer dreigingen op ons af. Als voorbeeld noemt hij verrijkt uranium uit Iran om kernwapens mee te maken, Chinese hackers die bedrijfsgeheimen willen stelen of de publieke opinie willen beïnvloeden, Russisch zenuwgas om politieke tegenstanders uit te schakelen en jihadisten die herrijzen uit de as van Islamitische Staat (IS).

Volgens Swillens zijn het stuk voor stuk gevaarlijke ontwikkelingen die ons land op de proef stellen. Het beschermen van de nationale veiligheid is hierdoor belangrijker en complexer dan ooit.

‘Nederland onderschat de gevaren van spionage

Spionage is volgens de MIVD-topman een van de grootste digitale bedreigingen waar Nederland momenteel voor staat. De gevaren van spionage worden volgens Swillens al jaren onderschat. “Kennis wordt gestolen, vitale systemen en infrastructuur worden aangevallen en er worden pogingen gedaan om onze samenleving via desinformatie te beïnvloeden”, zo vertelt hij. Hij zegt dat ons land dagelijks wordt aangevallen door cyberspionnen.

In De Telegraaf schetst Swillens het beeld van een vergaderzaal zonder mobiele apparaten als een smartphone of tablet. “Ze zijn superhandig, je hebt al je informatie ermee bij de hand. Maar het risico op spionage is gewoon te groot”, aldus het hoofd van de MIVD.

Zijn advies: neem je mobiele telefoon of tablet niet langer mee naar een bedrijfsvergadering, zeker niet als er bedrijfsgeheimen besproken worden. Het risico dat je bespioneerd wordt door statelijke actoren is te groot. “Ik denk dat geen raad van bestuur van een grote organisatie meer moet vergaderen over bedrijfsgeheimen met de smartphone of iPad op tafel”, zo waarschuwt Swillens.

‘Digitale spionage en cyberaanvallen vormen grote dreiging voor Nederland’

Het is niet de eerste keer dat Swillens de noodklok luidt over dit onderwerp. Eind april publiceerde de MIVD haar jaarverslag. Daarin stelde de hooggeplaatste militair dat digitale spionage de komende jaren één van de grootste dreigingen voor ons land is. “Niet alleen de dreiging tegen onze belangen en waarden is complexer geworden, degenen die het op onze belangen en waarden hebben gemunt zijn bovendien steeds moeilijker te onderkennen. Als we als land op deze dreigingen in de ‘grijze zone’ onvoldoende zicht houden en de weerbaarheid van de overheid en de samenleving daartegen niet verhogen, dan dreigt onze vrijheid en welvaart te worden aangetast”, zo schreef Swillens in het jaarverslag van de MIVD.

De generaal-majoor waarschuwde in het jaarverslag tevens voor de maatschappelijke ontwrichting die cyberaanvallen kunnen veroorzaken. “Een cyberaanval kan grote politieke, militaire en economische schade aanrichten. De potentiële digitale verstoring van vitale infrastructuur en essentiële bedrijfsvoering vormt één van de grootste cyberbedreigingen voor Nederland, zijn bondgenoten en de gereedstelling van de krijgsmacht”, zo zei Swillens.

Het gevaar van China en Rusland

Twee landen in het bijzonder vormen volgens de baas van de Militaire Inlichtingendienst een gevaar voor ons land: China en Rusland. “China wordt steeds offensiever, vooral in cyberspace. De Chinezen maken er absoluut geen geheim van dat ze de economische en militaire nummer één van de wereld willen worden.”

Ook over Rusland maakt Swillens zich grote zorgen. Als voorbeeld noemt hij Aleksej Navalny, de grootste politieke opponent van president Poetin. Navalny werd in augustus vergiftigd door het Russische zenuwgas novitsjok. Omdat zijn vrouw voor zijn leven vreesde, liet ze hem overvliegen naar een Duits ziekenhuis. De artsen daar ontdekten dat hij via een flesje water vergiftigd was door novitsjok. De Russische ex-spion Sergej Skripal en zijn dochter werden in maart 2018 door hetzelfde zenuwgas vergiftigd.

Hoewel er geen hard bewijs bestaat dat Rusland achter beide aanvallen zit, wordt het Kremlin wel van beide aanslagen verdacht. Het laat volgens Swillens zien dat statelijke actoren nergens voor terugdeinzen. “Zo’n aanval als op Skripal kan ook hier gebeuren”, zo stelt hij.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. 
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen