Massaclaim vanwege datalek GGD loopt storm

De binnenkant van de rechtszaal

De massaclaim die in de maak is tegen het ministerie van Volksgezondheid vanwege het datalek bij de GGD, gaat als een warm vuurtje rond. In anderhalve maand tijd hebben zich al meer dan 80.000 deelnemers gemeld bij de initiatiefnemers. Verder zegt de stichting dat ze meerdere meldingen heeft ontvangen waaruit blijkt dat er misbruik van gestolen persoonsgegevens wordt gemaakt.

Dat schrijft Stichting ICAM op Twitter.

Persoonsgegevens miljoenen Nederlanders toegankelijk voor duizenden GGD-medewerkers

Voor het begin van deze zaak moeten we terug naar januari 2021. RTL Nieuws bracht toen aan het licht dat duizenden medewerkers van de GGD toegang hadden tot persoonsgegevens van Nederlanders die zich hadden laten testen op corona, of die waren ondervraagd voor bron- en contactonderzoek. Sommige werknemers stalen deze privacygevoelige en vertrouwelijke gegevens om via kanalen als Telegram, Snapchat en Wickr te verkopen. In totaal waren naar de persoonsgegevens van zo’n 6,5 miljoen Nederlanders toegankelijk.

De Autoriteit Persoonsgegevens onderzocht de kwestie. De conclusie loog er niet om: er was onduidelijkheid over het autorisatiebeheer en de controle van logbestanden. Tevens waren er geen duidelijke afspraken gemaakt de koepelorganisatie GGD GHOR, de 25 GGD-afdelingen en samenwerkingspartners. Toenmalig minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge liet allerlei veiligheidsmaatregelen treffen, maar het kwaad was toen al geschied.

Volgens de officiële cijfers zijn 1.250 Nederlanders het slachtoffer geworden van het datalek. De eerste medewerkers zijn inmiddels veroordeeld door de rechtbank. Er zijn nog meer rechtszaken gaande tegen oud-GGD-medewerkers wegens datadiefstal.

Stichting ICAM eist ruim 3 miljard euro aan schadevergoeding

In december 2021, bijna een jaar nadat het datalek aan het licht kwam, kondigde Stichting ICAM aan een massaclaim te starten tegen het ministerie van Volksgezondheid. Astrid Oosenbrug, voormalig Kamerlid namens de PvdA, staat aan het hoofd van deze stichting. Ze verwijt het ministerie dat de IT-systemen van de GGD verkeerd waren ingericht.

“Veel te veel mensen hadden toegang tot de gegevens. Mensen konden zonder controle grote bestanden met persoonsgegevens downloaden. Medewerkers waren niet goed geïnstrueerd, niet goed gescreend en wat ze deden werd niet goed bijgehouden. Dan ben je geen slachtoffer, maar had je zelf beter op je winkel moeten letten”, aldus Oosenbrug.

Stichting ICAM eist een schadevergoeding van 500 euro voor iedereen die in de database van de GGD was opgenomen. Slachtoffers waarvan de persoonsgegevens daadwerkelijk zijn verkocht, hebben volgens de stichting recht op een schadebedrag van 1.500 per persoon. Alles bij elkaar opgeteld eist de stichting meer dan 3,2 miljard euro aan financiële compensatie.

Meer dan 80.000 aanmeldingen

De massaclaim loopt storm, zo laat Stichting ICAM in een tweet weten. In ongeveer anderhalve maand tijd hebben zich meer dan 80.000 mensen zich gemeld bij de stichting. Verder schrijft de stichting dat ze diverse meldingen heeft ontvangen van slachtoffers die duiden op misbruik van gestolen persoonsgegevens.

Als je vragen hebt over de massaclaim of je daarvoor wil aanmelden, dan kun je terecht op deze website. De stichting waarschuwt deelnemers dat een collectieve actie als deze ‘groot en complex’ is en dat het wel eens tussen de achttien maanden en drie jaar kan duren voordat er een uitspraak ligt. En als het ministerie in hoger beroep gaat, duurt het proces nog aanzienlijk langer.

Deelname aan de massaclaim is gratis. Mocht de rechter een schadeclaim toekennen, dan moeten deelnemers 20 procent van hun schadevergoeding betalen aan Liesker Procesfinanciering. Ook dat bedrag wil Stichting ICAM door het ministerie van Volksgezondheid laten betalen.

Stichting belooft half februari met een ‘uitvoerige update’ over de rechtszaak te komen.

Techredacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. Meer over Anton.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen