GGD-medewerker krijgt celstraf voor computervredebreuk

Man met laptop

Een 26-jarige GGD-medewerker uit Rotterdam heeft in 2020 de persoonsgegevens van honderden Nederlanders ingezien terwijl hij daar geen bevoegdheid voor had. Hij heeft de gegevens gekopieerd naar zijn eigen computer en gebruikte deze informatie onder andere om mensen op te lichten. De rechtbank heeft de man veroordeeld tot een taakstraf en een deels voorwaardelijke gevangenisstraf.

Computervredebreuk

Een GGD-medewerker heeft zich in de periode van 4 augustus 2020 tot en met 8 september 2020 schuldig gemaakt aan computervredebreuk. Buiten zijn bevoegdheid om heeft hij in het systeem van de GGD persoonsgegevens van bijna 500 personen ingezien, waaronder gegevens van bekende Nederlanders. Een groot deel van deze gegevens heeft hij opgeslagen op zijn computer.

De man heeft enkele persoonsgegevens gedeeld via de app Telegram. Hij heeft deze gegevens ook gebruikt om mensen op te lichten. Hij belde ten minste drie personen op en gebruikte specifieke gegevens van deze personen om vertrouwen te winnen. Vervolgens vroeg hij de personen om ‘borg’ te betalen voor de coronatest, waarvoor zij eerder een afspraak hadden gemaakt. Twee van de drie slachtoffers gaven gehoor aan dit verzoek en maakten het geld over. De oplichting vond plaats op 7 en 8 september 2020.

Dit is niet de eerste keer dat een GGD-medewerker zich schuldig maakt aan oplichtingspraktijken. In september 2021 is een aantal GGD-medewerkers op non-actief gezet na mogelijke fraude met vaccinatiebewijzen.

Celstraf

“De verdachte heeft met zijn handelen op grote schaal ernstige inbreuk gemaakt op de privacy van de betrokken personen en daarmee ook het vertrouwen van en in de GGD geschaad, terwijl deze organisatie juist tijdens de coronacrisis een cruciale rol vervult in de bescherming van de samenleving en het zoveel mogelijk draaiende houden daarvan”, is het oordeel van de rechter.

“De rechtbank neemt het verdachte kwalijk dat hij op deze wijze misbruik heeft gemaakt van de bevoegdheden die hem waren toevertrouwd en hierbij enkel oog heeft gehad voor financieel gewin.” Het Openbaar Ministerie eiste daarom een gevangenisstraf van 15 maanden, waarvan vijf maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar.

De man is inmiddels veroordeeld tot een gevangenisstraf van 130 dagen, waarvan 85 dagen voorwaardelijk. Ook moet de oud GGD-medewerker een taakstraf van 60 uur uitvoeren.

Techredacteur
Ronella houdt zich  bezig met de vraag hoe we onze digitale samenleving zo veilig mogelijk maken. De huidige digitale ontwikkelingen zorgen ervoor dat we steeds voor nieuwe veiligheidsvraagstukken komen te staan. Ronella wil daarom meer bewustwording creëren over cybersecurity en mensen wijzen op de risico’s en valkuilen. Meer over Ronella.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen