LHBTI’ers in Marokko onder druk: Foto’s van datingapps kwaadwillig verspreid

Datingapp Grindr op Smartphone

Na een oproep van een online influencer maken mensen in Marokko massaal neppe Grindr-profielen aan om zo oprechte gebruikers van de app te ‘ontmaskeren’. Door deze klopjacht zijn al meerdere mannen op straat geëindigd nadat ze door hun familie uit huis zijn gezet op basis van hun seksualiteit. Ook andere datingapps worden belaagd door de nepprofielen. Deze pogingen tot het gedwongen ‘outen’ van mensen uit de LHBTI-gemeenschap heeft vele heftige gevolgen.

Oproep van influencer leidt tot ongevraagd ‘outen’ van homoseksuele mannen

Een online influencer in Marokko deed halverwege April een oproep om nepprofielen op datingapps voor homo’s aan te maken. Dit was een poging om aan te tonen hoe hypocriet de Marokkaanse samenleving is. Veel mannen zijn immers in het geheim homoseksueel. Dit liep echter uit op een ware klopjacht gericht tegen homoseksuele mannen. Mensen maakten bijvoorbeeld neppe Grindr-profielen aan, om zo de foto’s van andere, oprechte, gebruikers op het internet te kunnen verspreiden. Meerdere homoseksuele mannen die online datingapps gebruiken, werden hierdoor gedwongen uit de kast te komen.

Homoseksualiteit in Marokko verboden

De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch laat weten hoe gevaarlijk deze situatie is. Het onthullen van iemands seksuele oriëntatie of genderidentiteit kan ernstige gevolgen hebben. Dit is zeker het geval in een land zoals Marokko, waar de LHBTI-gemeenschap nog altijd niet gerespecteerd en erkend wordt. Tot dusver is bekend geworden dat meerdere mannen uit huis zijn gezet. Aangezien ook Marokko te maken heeft met quarantaine en gesloten publieke ruimten vanwege de Corona-crisis, komen deze mensen vervolgens op straat te staan. De wet in Marokko verbiedt homoseksuele activiteit en geeft geen erkenning aan homoseksuele relaties, waardoor veel leden van de LHBTI-gemeenschap nu in angst leven.

Veiligheid voor LHBTI op datingapps van vitaal belang

Datingapps zoals Grindr geven talloze mensen wereldwijd de kans om veilig online te daten. Op deze apps kunnen ze in veel gevallen meer zichzelf zijn dan in de ‘echte’ wereld, waar ze te maken krijgen met discriminatie op basis van hun identiteit. Nu zijn ook deze apps niet veilig meer en worden ze gebruikt als wapen tegen de LHBTI-gemeenschap. Gebruikers roepen de apps op om meer veiligheidsmaatregelen te nemen.

Cybersecurity analist
David is een cybersecurity-analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Sinds 2014 heeft hij internationale ervaring opgedaan in het werken met overheden, NGO's en de private sector als cybersecurity- en VPN-expert en adviseur. Meer over David.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen