NordVPN mobiele app

Kwart van de internetgebruikers maakt gebruik van een VPN verbinding

Laatst bijgewerkt: 29 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 8 seconden

Global Web Index concludeert uit een wereldwijde enquête onder ongeveer 200.000 internetgebruikers dat tot 25% van de internetters (regelmatig) een VPN verbinding gebruikt. In Nederland ligt dit percentage momenteel rond de 14%.

Global Web Index voert (sinds 2013) jaarlijks onderzoek uit naar diverse aspecten van het wereldwijde internetgebruik. Daarbij wordt er ook gevraagd naar het VPN gebruik van de geënquêteerden. Uit dit onderzoek blijkt dat wereldwijd ongeveer een kwart van de internetters gebruik maakt van een VPN verbinding.
Hierbij dient opgemerkt te worden dat er een brede spreiding tussen verschillende landen ligt. In Indonesië is het VPN gebruik het hoogst (41%), in Japan het laagst (6%). In Nederland ligt het percentage VPN gebruikers op 14.

De reden van het gebruik van een VPN wisselt tevens enorm tussen de verschillende landen. In het Westen is privacy de belangrijkste drijfveer achter het gebruik van een VPN verbinding. In diverse andere landen is de censuur (door de overheid) de belangrijkste reden. Wereldwijd (en zeker ook in veel Aziatische landen) is het beschikbaar maken van een groter aanbod aan online entertainment (oa Netflix, BBC iPlayer en Hulu) een belangrijke reden voor het gebruik van VPN verbindingen.

Interessant is het om jezelf te bedenken dat vele onderzoeken en statistieken die het internetgebruik van inwoners van landen beschrijven vaak onvoldoende rekening houden met (het veel hoger dan vaak verwachte) VPN-gebruik en daardoor een vertekend beeld kunnen geven.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Geïnteresseerd in het fenomeen van de ‘digitale identiteit’, met speciale aandacht voor het recht op privacy en bescherming van persoonsgegevens.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past