Italiaanse toezichthouder neemt maatregelen tegen TikTok

Kinderen die een spelletje spelen op hun smartphone

De Garante per la Protezione dei Dati Personali (GPDP) grijpt hard in tegen TikTok. De Italiaanse privacywaakhond heeft besloten om per direct alle accounts te blokkeren van gebruikers waarvan de leeftijd niet geverifieerd kan worden. Aanleiding voor het harde optreden is de dood van een tienjarig meisje uit Sicilië die meedeed aan een blackout challenge, waarbij het de bedoeling is om je adem zo lang mogelijk in te houden.

Dat schrijven diverse internationale media, waaronder persbureau Reuters.

Toezichthouder blokkeert per direct accounts van minderjarige TikTok-gebruikers

TikTok en minderjarige gebruikers. Het sociale netwerk wordt er regelmatig van beschuldigd dat ze onvoldoende doet om de allerjongsten te beschermen. TikTok verbiedt kinderen die jonger dan 13 jaar zijn om een account aan te maken. In praktijk kunnen zij zich echter kinderlijk eenvoudig registreren. Daarnaast is de Italiaanse toezichthouder van mening dat TikTok niet transparant genoeg is naar gebruikers over de data die ze verzamelt en verwerkt. Daarmee overtreedt ze Europese privacywetgeving. De GPDP tikte afgelopen maand het platform daarom stevig op de vingers.

De tijd van waarschuwen is nu voorbij. De toezichthouder heeft TikTok de opdracht gegeven om alle accounts te blokkeren waarvan niet vastgesteld kan worden hoe oud de gebruiker is. Accounts die zijn geblokkeerd kunnen niet langer nieuwe video’s uploaden of reageren op video’s van anderen. De blokkade duurt ten minste tot 15 februari, maar mogelijk zelfs langer.

Politie onderzoekt de dood van een tienjarig meisje

Aanleiding voor de harde maatregel is de dood van een tienjarig meisje van het Italiaanse eiland Sicilië. Zij deed mee aan een challenge die op dit moment populair is op TikTok: de blackout challenge. Daarbij is het de bedoeling dat je zolang mogelijk je adem inhoudt dat je net niet flauwvalt. Zij was zo competitief ingesteld dat ze letterlijk stikte toen ze deelnam aan de uitdaging.

De dood van het meisje veroorzaakte een golf van verontwaardiging in Italië. De politie onderzoekt de zaak. Ze kijkt onder meer of ze is aangezet om mee te doen aan de blackout challenge. De toezichthouder meldt het voorval ook aan de Ierse toezichthouder: TikTok heeft zijn Europese hoofdkantoor namelijk in Ierland gevestigd.

Tegenover het Italiaanse persbureau Adnkronos zegt TikTok dat privacy en veiligheid van gebruikers topprioriteit zijn op haar platform. “We passen voortdurend onze voorwaarden, processen en technologieën aan om onze community te beschermen, in het bijzonder onze jongste gebruikers”, zo laat een woordvoerder weten.

TikTok komt met nieuwe privacyvoorwaarden voor minderjarigen

TikTok ligt regelmatig onder vuur. Moederbedrijf ByteDance betaalde in 2019 een schikking van 5,7 miljoen dollar aan de Federal Trade Commission (FTC), omdat ze zonder toestemming data verzamelde van kinderen jonger dan 13 jaar. Voormalig president Trump wilde de app zelfs verbieden in eigen land, naar eigen zeggen omdat TikTok een gevaar vormde voor de nationale veiligheid. Ondanks zijn vermoede pogingen komt er voorlopig geen downloadverbod voor TikTok en andere Chinese applicaties.

TikTok is niet ongevoelig voor alle kritiek. Eerder deze maand introduceerde het sociale netwerk nieuwe privacyvoorwaarden om minderjarigen beter te beschermen. Alle accounts van jongeren tussen de 13 en 15 jaar worden standaard op privé ingesteld. Alleen goedgekeurde gebruikers kunnen dan video’s bekijken. Verder beperkt TikTok de reactiemogelijkheden op video’s die door jongeren tot 15 jaar zijn gemaakt, zijn Duet en Stitch alleen nog maar beschikbaar voor gebruikers die 16 jaar en ouder zijn en kunnen video’s alleen nog maar gedownload worden door gebruikers die 16 jaar en ouder zijn.

“We weten dat de bescherming van gebruikers en hun privacy nooit af is, en onze innovatie en investeringen houden hier dan ook niet op”, aldus zegt TikTok. “We gaan door met het verder ontwikkelen van ons beleid en we blijven nauw samenwerken met toezichthouders en experts op het gebied van veiligheid voor minderjarigen. Ook blijven we investeren in onze technologie en teams, zodat TikTok een veilige plek blijft waar iedereen zijn of haar creativiteit kan uiten.”

Update (3 februari 2021): TikTok geeft gehoor aan het verzoek van de Italiaanse toezichthouder. Vanaf dinsdag 9 februari blokkeert het sociale netwerk alle gebruikers in Italië waarvan niet vastgesteld kan worden dat ze 13 jaar of ouder zijn. Ook integreert TikTok een knop in de app waar leden melding kunnen maken van gebruikers die nog geen 13 jaar oud zijn. Verder zet het bedrijf kunstmatige intelligentie in om accounts van minderjarigen op te sporen. Dat bevestigt Alexandra Evans, hoofd van Child Safety Europe, tegenover persbureau Reuters.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. 
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen