Instagram lanceert Recently Deleted functie tegen hackers

Instagram-logo op een smartphone die op een laptop ligt

Instagram heeft een nieuwe functionaliteit aan haar platform toegevoegd: Recently Deleted. Het is een prullenbakfunctie om ervoor te zorgen dat hackers niet alle foto’s en video’s van gebruikers kunnen wissen, in het geval ze iemands account overnemen. Om de prullenbak leeg te maken of media daarin te herstellen, moet de gebruiker zich per e-mail of sms verifiëren.

Dat schrijft Instagram in een blogpost.

Zo werkt Recently Deleted op Instagram

Als een internetcrimineel of hacker je Instagram-account overneemt, kan dat nare gevolgen hebben. Ze vragen losgeld om je account weer te overhandigen, of ze dreigen al je foto’s en video’s te verwijderen. Als dat laatste gebeurt ben je al je media kwijt en moet je in feite weer helemaal opnieuw beginnen met het opbouwen van je online reputatie. Voor influencers en Instagram-gebruikers die voor iedere post een vergoeding krijgen, is dat het ergste dat ze kan overkomen.

Instagram zegt dat ze naar haar gebruikers heeft geluisterd en een aantal nieuwe functies heeft geïntroduceerd. Recently Deleted is het resultaat daarvan. Met deze feature implementeert het sociale netwerk een beveiligingsmaatregel tegen hackers.

Waar kwaadwillenden vroeger met een druk op de knop al je foto’s en video’s permanent konden wissen, belanden je media met Recently Deleted voortaan in een prullenbak. De inhoud van de prullenbak wordt na dertig dagen automatisch geleegd. Je hebt dus een maand de tijd om foto’s, video’s, reels, IGTV-video’s of Stories te herstellen.

Extra beveiliging, maar geen tweestapsverificatie

Recently Deleted is op het moment van schrijven geen knop of prullenbak waar je eenvoudig naartoe navigeert. Deze map vind je bij Settings > Account > Recently Deleted. Om de inhoud van de prullenbak te bekijken moet Instagram eerst vaststellen dat jij daadwerkelijk de eigenaar van de account bent. Daarvoor moet je je identiteit verifiëren per e-mail of sms, zo schrijft de Amerikaanse techsite Engadget.

De verificatiemethode is eigenlijk niets meer dan een vorm van multifactorauthenticatie om je content te beheren. Let wel: de ingebouwde beveiliging van Recently Deleted is geen alternatief voor tweestapsverificatie. Naast een gebruikersnaam en wachtwoord heb je een unieke code nodig om toegang te krijgen tot je account. Deze beveiligingslaag zorgt ervoor dat onbevoegden niet ongemerkt kunnen inloggen op je account, nog voordat ze de kans krijgen om je media te wissen.

Bescherming tegen jezelf

Recently Deleted is een beveiligingsmethode voor Instagram-gebruikers om hun account tegen hackers te beschermen. Maar het is tevens een manier om Instagrammers tegen zichzelf te beschermen. Als je per ongeluk een foto of video verwijdert, belandt deze voortaan in je digitale prullenbak. Vroeger was je je opname permanent kwijt. Dankzij de nieuwe feature heb je dertig dagen de tijd om je vergissing te herstellen.

Instagram rolt Recently Deleted op dit moment uit naar Android en iOS. Als je de map niet vindt via het instellingenmenu, dan heb je waarschijnlijk nog niet de nieuwste versie van de app geïnstalleerd. Check de Google Play Store of App Store om te kijken of je deze al hebt binnengehaald.

Zoveel Instagram-gebruikers telt Nederland

Volgens het Nationale Social Media Onderzoek 2021 van Newcom Research telt ons land momenteel 5,9 miljoen Instagram-gebruikers. Een jaar eerder waren dat er iets meer dan 5,6 miljoen. Dat is een toename van ruim 5 procent. Volgens Danny Oosterveer van Marketingfacts groeide Instagram de afgelopen jaren in ons land consequent door. Deze groei lijkt nu iets af te vlakken. Het platform is vandaag de dag minder populair onder jongeren. In oudere leeftijdsgroepen neemt het gebruik volgens Oosterveer nog wel toe.

Benieuwd welke informatie Instagram over jou verzamelt? Lees dan ons achtergrondartikel ‘Wat weet Instagram over mij?’.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. Meer over Anton.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen