Instagram introduceert Sensitive Content Control

Icoontje van Instagram op een smartphone

Facebook heeft een nieuwe feature aan Instagram toegevoegd genaamd Sensitive Content Control. Daarmee bepalen gebruikers zelf in welke mate ze ‘gevoelige berichten’ voorgeschoteld krijgen in het Explore-tabblad. De optie is alleen beschikbaar voor gebruikers die 18 jaar of ouder zijn.

Dat schrijft Facebook, het moederbedrijf van Instagram, in een weblog.

Explore-tabblad toont mogelijk ‘gevoelige berichten’

Het Explore-tabblad van Instagram toont berichten aan gebruikers die mogelijk interessant voor ze zijn. Het gaat om berichten van influencers of andere Instagram-gebruikers waar zij niet op geabonneerd zijn, maar die wellicht tot hun verbeelding spreekt. Het algoritme van Facebook bepaalt welke berichten van welke Instagrammers op het Explore-tabblad verschijnen. Het algoritme combineert hiervoor uiteenlopende factoren, zoals jouw interesses, welke berichten je leuk vindt en welke kanalen je volgt.

Bij het plaatsen van de berichten in het Explore-tabblad, kan het voorkomen dat er ‘gevoelige berichten’ getoond worden. Daarmee doelt Facebook op berichten je mogelijk als seksueel getint, gewelddadig of suggestief beschouwt. Ze overtreden weliswaar de richtlijnen van Instagram niet, maar desalniettemin vind je ze zelf mogelijk aanstootgevend en zou je ze liever niet zien. Denk bijvoorbeeld aan iemand die doorzichtige kleding draagt of met speelgoedpistolen speelt.

Zo verwijder je aanstootgevende berichten uit het Explore-tabblad

Om deze mensen tegemoet te komen heeft Facebook Sensitive Content Control bedacht. Zoals de naam al doet vermoeden geeft deze knop Instagram-gebruikers controle over de content die ze in het Explore-tabblad te zien krijgen. Standaard staat Sensitive Content Control ingesteld op beperken. Daarmee kunnen er foto’s en video’s voorbijkomen die je mogelijk aanstootgevend vindt. De optie ‘Limit even more’ zorgt ervoor dat je geen provocerende content krijgt voorgeschoteld. Wil je daarentegen alles zien, dan kies je voor ‘Allow’.

“Wij erkennen dat iedereen andere voorkeuren heeft voor wat hij wil zien in Explore, en deze controle zal de mensen meer keuze geven over wat zij zien”, aldus Facebook. Het sociale netwerk van Mark Zuckerberg wil de gebruikers een tool geven waarmee ze hun eigen Instagram-ervaring creëren en vormgeven. Kanttekening hierbij is dat Sensitive Content Control alleen beschikbaar is voor gebruikers die 18 jaar of ouder zijn.

Om aanpassingen te maken ga je naar Instellingen > Account > Sensitive Content Control en kies je de instelling die het beste bij jou past.

Recently Deleted beschermt Instagram-gebruikers tegen hackers (en zichzelf)

Het is niet de eerste nieuwe feature die Facebook dit jaar introduceert voor Instagram. In februari presenteerde het platform Recently Deleted, een beveiligingsmaatregel tegen hackers. Deze functionaliteit zorgt ervoor dat als iemand jouw account overneemt niet in staat is om al je foto’s en video’s te verwijderen. Mocht een hacker dat proberen, dan belandt jouw content in een prullenbak.

Om de inhoud van de prullenbak te bekijken of hem definitief te legen, moet je je identiteit verifiëren per e-mail of sms. Alleen dan is het mogelijk om foto’s en video’s die in de prullenbak zijn beland te verwijderen. Voor gebruikers die per ongeluk zelf iets hebben gewist wat niet de bedoeling was, biedt Recently Deleted eveneens uitkomst. Ze moeten dan wel binnen dertig dagen hun vergissing herstellen. Zo niet, dan wordt de prullenbak alsnog geleegd.

Volgens recent onderzoek van Newcom Research telt Nederland 5,9 miljoen Instagram-gebruikers. Zouden zij weten welke informatie Instagram over hen verzamelt? Weet jij het antwoord op deze vraag? Wil je hier meer over weten? Lees dan ons achtergrondartikel ‘Wat weet Instagram over mij?’.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. Meer over Anton.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen