toetsenbord

Inloggegevens van honderden Nederlanders te koop op het dark web

Laatst bijgewerkt: 13 maart 2019
Leestijd: 1 minuut, 47 seconden

Voor een paar euro kun je op het dark web wachtwoorden van Nederlandse bedrijven kopen, zo blijkt uit een onderzoek van RTL nieuws. Criminelen verkopen daar de toegang tot gevoelige informatie van systemen die zij hebben weten te hacken.

Wachtwoorden te koop

Op de Russische website op het dark web bieden ze ongeveer 64.000 wachtwoorden aan van over de hele wereld. Meer dan 900 van die inloggegevens zijn van Nederlandse bedrijven. Voor een paar euro kon RTL nieuws toegang kopen tot de systemen van bijvoorbeeld een fysiotherapeut en een boekhouder. Zoals je je kunt voorstellen staat er op deze computers veel gevoelige informatie. Ze vonden dan ook medische gegevens van patiënten en financiële gegevens van een hoop zzp’ers. Dit soort informatie kan in de verkeerde handen veel narigheid opleveren. Verder zouden hackers die eenmaal ingelogd zijn op een computer, ook data kunnen versleutelen en ransomware kunnen installeren. Wanneer dit gebeurt zijn al je gegevens onbereikbaar totdat je geld overmaakt aan de hacker.

Hoe komen de hackers aan deze wachtwoorden

Bedrijven hebben vaak hun computerbeveiliging niet op orde. Zo gebruiken ze veel te zwakke wachtwoorden, die voor hackers makkelijk te kraken zijn. Ook maken veel bedrijven gebruik van het Remote Desktop Protocol (RDP). Met het RDP kunnen zij vanaf een andere locatie toch op hun werkcomputer inloggen. Cybercriminelen kunnen door zo’n RDP systeem makkelijk proberen in te loggen door zoveel mogelijk veelgebruikte wachtwoorden achter elkaar te proberen.

Het is dus, zeker voor een bedrijf, heel belangrijk om een goed sterk wachtwoord te kiezen dat niet makkelijk door hacker kan worden gekraakt. Bekijk ons artikel om er achter te komen hoe je zo’n sterk wachtwoord maakt.

Wat is het dark web?

De wachtwoorden worden verkocht op een Russische website, maar deze website is niet zomaar op het internet te vinden. Omdat dit soort praktijken natuurlijk illegaal zijn verplaatsen zij zich naar het ongecontroleerde gedeelte van het web. Dit noemen we het dark web. Wil je meer weten over wat er allemaal op dit schimmige gedeelte van het internet gebeurt, lees dan ons artikel over het dark web of ons artikel over hoe je op het dark web kunt komen.

Tech-journaliste
Tove is reeds sinds 2017 als cybersecurity-redacteur betrokken bij VPNgids. Sinds 2019 is zij tevens coördinator voor het cybersecurity-nieuws dat op de website verschijnt.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past