Rechter die een voorzittershamer vasthoudt

Ierse toezichthouder DPC moet tijdelijk stoppen met onderzoek naar datastromen Facebook

Laatst bijgewerkt: 15 september 2020
Leestijd: 2 minuten, 45 seconden

Het ziet er naar uit dat Facebook voorlopig zonder problemen persoonsgegevens en andere data mag uitwisselen tussen de EU en VS. De Ierse rechtbank heeft de Data Protection Commission (DPC) de opdracht gegeven om het onderzoek naar de datastromen van Facebook te staken. Daarmee trekt de privacywaakhond aan het kortste eind.

Een woordvoerder van de Ierse High Court bevestigt het nieuws tegenover persbureau Reuters.

Europees Hof van Justitie: ‘Privacy Shield biedt onvoldoende privacywaarborgen’

Politici aan beide zijden van de Atlantische Oceaan proberen al jaren een manier te vinden om persoonsgegevens en andere data uit te wisselen, waarbij de privacy van internetgebruikers gewaarborgd is. Het Europees Hof van Justitie steekt er echter telkens een stokje voor. Tot 2015 bestond het Safe Harbor akkoord. Dat jaar oordeelde de rechtbank dat de privacyrechten van Europese burgers onvoldoende beschermd waren. Om die reden werd datzelfde jaar het Privacy Shield in het leven geroepen.

In juli maakte het Europees Hof ook hier een einde aan. Volgens de rechters is het voor Europeanen vrijwel onmogelijk om invloed uit te oefenen op de wijze waarop hun persoonsgegevens worden verwerkt in de VS. Ook meende de rechtbank dat het Privacy Shield onvoldoende rekening hield met het evenredigheidsbeginsel die in de AVG wordt geformuleerd. Dat betekent dat het land waar data van Europese burgers wordt verwerkt, minimaal dezelfde veiligheidsmaatregelen treft als hier in Europa.

Facebook in hoger beroep tegen uitspraak DPC

Dit betekende niet dat Amerikaanse bedrijven per direct geen gegevens meer mochten uitwisselen. Het Hof zei hierover dat deze afspraken vastgelegd moesten worden in zogeheten modelcontracten. De European Data Protection Board (EDPB) riep bedrijven op om hier werk van te maken en hun data-uitwisselingsbeleid aan te passen, zodat ze dezelfde waarborgen bevatten als de Europese privacywetgeving.

Volgens de Ierse toezichthouder is dat bij Facebook niet het geval. De DPC riep het sociale netwerk op om zijn dienstverlening onmiddellijk anders in te richten (minder persoonsgegevens verzamelen en doorsturen), of de data-uitwisseling tussen de EU en VS tijdelijk te stoppen en nieuwe afspraken te maken.

Zodra het nieuws naar buiten kwam, kondigde Facebook gelijk aan dat ze in hoger beroep ging tegen de uitspraak van de DPC. Stopzetten van de trans-Atlantische datastroom zou volgens Facebook niet alleen gevolgen hebben voor het bedrijfsleven, maar ook voor publieksdiensten en de gehele Europese economie.

Ierse High Court stelt Facebook in het gelijk

De High Court roept een halt toe aan de DPC. De toezichthouder moet haar onderzoek naar trans-Atlantische datastromen tijdelijk in de ijskast zetten. De modelcontracten waar Facebook op vertrouwt, worden eveneens gebruikt door duizenden andere bedrijven die data uitwisselen met de VS en andere delen van de wereld.

Een woordvoerster van Facebook juicht het besluit van de Ierse rechtbank toe. “Bedrijven hebben behoefte aan duidelijke, internationale regels die door de rechtsstaat gesteund worden. Alleen zo kunnen trans-Atlantische datastromen op lange termijn beschermd worden”, aldus de woordvoerster.

Max Schrems, de Oostenrijkse privacyactivist die alles in beweging heeft gezet, laat tegenover Reuters weten dat Facebook in de rechtszaal zei meer tijd nodig te hebben om de uitspraak van de Ierse toezichthouder te bestuderen. Bovendien vond Facebook het oneerlijk dat zij als enige partij werd genoemd door de PDC, terwijl de uitspraak op veel meer bedrijven impact heeft. De rechter gaf Facebook daarin dus gelijk.

Hoe lang het onderzoek op pauze staat, is niet duidelijk.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. 

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen