Man probeert in te loggen op Facebook op zijn smartphone

‘Facebook mag niet langer persoonsgegevens van Europese burgers doorsturen naar VS’

Laatst bijgewerkt: 10 september 2020
Leestijd: 3 minuten, 12 seconden

De Data Protection Commission (DPC) vindt dat Facebook niet langer persoonsgegevens van Europese burgers mag verwerken in de VS. Volgens de Ierse privacywaakhond beschermt het sociale netwerk deze gegevens onvoldoende. Daarom mag het Amerikaanse techbedrijf voorlopig geen data over en weer sturen tussen de EU en VS. Dit heeft mogelijk verregaande gevolgen voor andere bedrijven en sectoren.

Dat staat in een brief die de DPC naar Facebook heeft gestuurd, zo schrijft The Wall Street Journal. De krant baseert zich op anonieme, maar welingelichte bronnen die nauw betrokken zijn bij de kwestie.

Europese Hof zet streep door Privacy Shield

De DPC is de eerste Europese toezichthouder die optreedt om de uitspraak van het Europees Hof van Justitie af te dwingen. De rechtbank die in Luxemburg zetelt oordeelde half juli dat het Privacy Shield niet rechtsgeldig is. Het document probeerde de privacy van Europese burgers te beschermen door te eisen dat het land waar deze gegevens worden verwerkt, hetzelfde beschermingsniveau bieden als hier in Europa.

Omdat Europese burgers geen invloed kunnen uitoefenen op de wijze waarop hun gegevens worden verwerkt in de VS, is hun privacy niet geborgen, zo oordeelde de rechter. Daarom mogen internationale bedrijven niet langer op basis van het Privacy Shield persoonsgegevens van Europese burgers opslaan op Amerikaanse bodem. In plaats daarvan moeten ze werken met zogeheten Standard Contractual Clauses (SCC’s) of Binding Corporate Rules (BCR’s), een soort van modelcontracten. Eind juli riep de European Data Protection Board (EDPB) bedrijven op daar werk van te maken.

Facebook riskeert miljardenboete

Aan deze methode dreigt nu ook een einde te komen. Volgens het Europees Hof van Justitie zijn de modelcontracten een geldig alternatief voor het Privacy Shield, mits ze minimaal dezelfde privacywaarborgen bevatten. Volgens de DPC is daar in het geval van Facebook geen sprake van.

Het sociale netwerk, dat tevens eigenaar is van WhatsApp en Instagram, moet volgens de Ierse privacywaakhond zijn dienstverlening anders inrichten (oftewel minder persoonsgegevens verzamelen) of tijdelijk stoppen met het vergaren van data van Europese burgers. Doet Facebook dat niet, dan riskeert het bedrijf een boete die kan oplopen tot vier procent van de jaarlijkse omzet wereldwijd, wat neerkomt op een slordige 2,8 miljard dollar.

‘Grote behoefte aan duidelijke internationale regels’

De DPC wil niet reageren op de vraag of ze Facebook een brief over dit onderwerp heeft gestuurd. Nick Clegg, de man die aan het hoofd staat van de communicatieafdeling van Facebook, bevestigt in een blog dat de Ierse toezichthouder een onderzoek is gestart naar de data-uitwisseling van het bedrijf tussen de EU en VS. Hij waarschuwt dat de uitspraak van de DPC “verregaande consequenties” voor bedrijven die vertrouwen op modelcontracten.

“Een gebrek aan veilige en juridisch verantwoorde internationale gegevensuitwisseling, zou schade toebrengen aan de economie en de groei van data-gedreven bedrijven belemmeren, juist nu we een herstel zien van het coronavirus”, zo schrijft Clegg. “Zowel grote als kleine bedrijven in allerlei sectoren voelen deze impact (…) De gevolgen reiken verder dan de zakenwereld en kunnen zelfs cruciale publieksdiensten zoals zorg en onderwijs beïnvloeden.”

Volgens de topman is er behoefte aan “duidelijke internationale regels, gesteund door de rechtsstaat” om de trans-Atlantische datastroom op lange termijn te beschermen.

EU en VS onderhandelen over verbeterd Privacy Shield

Volgens de bronnen die The Wall Street Journal heeft gesproken heeft de DPC Facebook tot half september de tijd gegeven om te reageren op de brief. Daarna zou de privacywaakhond met de nationale toezichthouders uit de overige 26 EU-landen om tafel gaan zitten om gezamenlijk tot overeenstemming te komen.

De Europese Commissie en het Amerikaanse ministerie van Handel praten over een nieuw en verbeterd Privacy Shield, dat de oude overeenkomst moet vervangen. Hoogstwaarschijnlijk duurt het nog maanden voordat we de vruchten van de onderhandelingen zien. Eurocommissaris voor Justitie Didier Reynders zei afgelopen maand dat de aanstaande presidentsverkiezingen in Amerika de boel vertragen. Bovendien moet het Amerikaanse congres de gemaakte afspraken goedkeuren.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. 

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen