Man met een muis in de hand die iets downloadt op zijn laptop

Historische afname in aantal illegale downloads na ontmanteling Sparks Group

Laatst bijgewerkt: 8 september 2020
Leestijd: 2 minuten, 55 seconden

Online piraterij is de afgelopen weken drastisch afgenomen. Mensen plukken aanzienlijk minder auteursrechtelijk beschermd materiaal van internet, vooral in de categorieën games en ebooks wordt er een stuk minder gedownload. Dat is het directe gevolg van het neerhalen van de Sparks Group.

Dat blijkt uit een analyse van TorrentFreak.

Eurojust ontmantelt piraterijbende Sparks Group

Eind augustus boekte Eurojust een groot succes. In samenwerking met Europol en de Amerikaanse politie ontmantelde de Europese handhavingsinstantie de Sparks Group. Dat is een internationale bende die op grote schaal auteursrechtelijk beschermd materiaal aanbod nog voordat het in de winkel lag. Hartstikke verboden en illegaal.

Leden van de Sparks Group deden zich voor als retailers die films, series, muziek, games en ebooks verkochten. Ze beloofden distributeurs de producten niet te verkopen voor de officiële releasedatum. Met behulp van speciale software omzeilde de Sparks Group de ingebouwde beveiliging van de gegevensdragers. Zo wisten ze de inhoud daarvan voortijdig online te zetten.

De Sparks Group is sinds 2016 in het vizier van internationale opsporingsinstanties. Sindsdien hebben ze naar verluidt zo’n beetje alle grote Hollywood-producties illegaal aangeboden op internet via torrentsites. Naar schatting gaat het om enkele honderden films en series en loopt de schade in de tientallen miljoenen dollars. Twee verdachten zijn gearresteerd, een derde is nog voortvluchtig.

Aanbod auteursrechtelijk beschermd materiaal aanzienlijk afgenomen

Inmiddels zijn we twee weken verder. Heeft het neerhalen van de Sparks Group impact op het aantal illegale downloads? Deze vraag hield TorrentFreak bezig. De redactie besloot om de cijfers voor en na de inval naast elkaar te leggen en te vergelijken. En inderdaad, de ontmanteling van de piraterijbende heeft ervoor gezorgd dat het aanbod flink is afgenomen.

Op woensdag 19 augustus, een week voordat Eurojust zestig servers offline haalde in achttien landen, werden er volgens TorrentFreak 1.944 nieuwe titels online aangeboden. Daags na de inval daalde dit aantal naar 168 nieuwe releases. De daling is zichtbaar in bijna alle categorieën, maar een aantal springen er met kop en schouders bovenuit. Zo werden er geen nieuwe games en ebooks aangeboden in de dagen na de ontmanteling van de Sparks Group.

In de muziekcategorie is een kleine opleving zichtbaar. Aanvankelijk daalde het aantal nieuwe muzieknummers dat werd aangeboden na de inval. Binnen een week waren er alweer honderden nieuwe songs en albums verkrijgbaar via torrentsites. Waarom uitgerekend deze categorie een opleving kent, is onduidelijk.

Online piraterij is geen hydra, maar Achilles

De geringe nieuwe aanwas is rechtstreeks het gevolg van de invalsactie bij de Sparks Group. Volgens TorrentFreak speelt er meer. Het klopt dat de leden van de Sparks Group op grote schaal illegale content aanboden. Wat we nu zien is dat meerdere zogeheten release groups -groepen die auteursrechtelijk beschermd materiaal aanbieden binnen een grotere community- een stapje terug hebben gedaan. Zo bood de Group TRUMP voorheen wekelijks tientallen nieuwe shows aan. Sinds de inval heeft deze groep geen nieuwe content aangeboden.

In de wereld van online piraterij gebruiken de leden veelal de metafoor van de hydra, de meerkoppige waterslang uit de Griekse mythologie die door Hercules werd gedood. Telkens als hij een kop afhakte, kwam er een nieuwe voor in de plaats. Zo omschrijven leden van piracy groups hun werkwijze. Volgens TorrentFreak doen de gebeurtenissen van afgelopen weken aan een andere Griekse mythologisch verhaal denken: dat van Achilles, de held die onkwetsbaar was, behalve bij zijn hiel. In plaats van meer aanbod daalde dit als sneeuw voor de zon. Of de daling permanent is of dat anderen de plaats innemen van de gearresteerde verdachten, moeten we afwachten.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. 

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen