Illegaal verkregen films en software op een dvd

Eurojust ontmantelt internationale piraterijbende Sparks Group

Laatst bijgewerkt: 27 augustus 2020
Leestijd: 2 minuten, 51 seconden

Eurojust heeft, in samenwerking met Europol en het Amerikaanse politieapparaat, een internationale piraterijbende opgerold. Deze groep, die luistert naar de naam Sparks Group, is volgens de Europese opsporingsdienst verantwoordelijk voor het aanbieden van illegale digitale content. De actie vond plaats in achttien landen wereldwijd. In totaal zijn zestig servers offline gehaald in Noord-Amerika, Europa en Azië.

Dat schrijven Eurojust, Europol en het Amerikaanse ministerie van Justitie in een persbericht.

Online piraterij kost de entertainmentbranche tientallen miljoenen euro’s

Piraterij is een groot probleem voor sectoren als de film-, muziek- en game-industrie. Bedrijven in deze branches investeren miljoenen euro’s of dollars om hun producties te maken. Dat geld moet uiteraard terugverdiend worden. Door films, muziek of games te kopen, huren of een abonnement te nemen op een streamingdienst, verdienen de makers hun investering terug. Als het grote publiek massaal aan het illegaal downloaden slaat, is dat een financiële strop voor deze sectoren. Niet voor niets krijg je vaak de melding ‘piraterij is geen misdrijf zonder slachtoffers’ te zien als je een dvd of blu-ray afspeelt.

In Nederland voert Stichting Brein al jaren strijd tegen online piraterij. The Pirate Bay is in deze kwestie een geduchte tegenstander. Via het platform zijn de nieuwste films, series, games, muziek en andere software te downloaden. Het gros daarvan maakt regelrecht inbreuk op de auteursrechten van de makers. Hoeveel schade downloaders daarmee veroorzaken is niet bekend. Kenners gaan ervan uit dat het schadebedrag jaarlijks in de tientallen miljoenen euro’s loopt.

Eurojust voert gecoördineerde actie in achttien landen wereldwijd

Stichting Brein voert de strijd tegen piraterij niet alleen. Ook Europese en Amerikaanse opsporingsinstanties zetten hun beste beentje voor om aanbieders van illegale content aan te pakken. Afgelopen dinsdag voerden Eurojust, Europol en het Amerikaanse ministerie van Justitie een gecoördineerde actie tegen de Sparks Group. Dit is een internationaal opererende bende die auteursrechtelijk beschermd materiaal aanbiedt om te downloaden, uiteraard zonder toestemming van de makers.

In achttien verschillende landen wereldwijd -waaronder Canada, Zuid-Korea, Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Nederland- en de VS vonden invallen plaats. Daarbij werden illegale kopieën van niet-uitgebrachte Hollywood-films, tv-series en andere content in beslag genomen. Deze dvd’s en blu-rays hebben ze volgens de opsporingsinstanties bemachtigd door distributeurs te misleiden. Ze deden zich voor als retailers en beloofden de dvd’s en blu-rays niet te verkopen voor de oorspronkelijke releasedatum.

Twee verdachten gearresteerd in Cyprus en VS, derde nog voortvluchtig

Met speciale software wist de Sparks Group de copyrightbescherming te omzeilen. Daarna werd de content geüpload naar streaming websites, P2P- en torrentnetwerken en nieuwsgroepen. Naast vele dvd’s en blu-rays hebben de opsporingsinstanties ook zestig servers in beslag genomen. Daarmee zijn de piraterijactiviteiten van de Sparks Group een halt toegeroepen.

Ook zijn er twee verdachten gearresteerd: een Britse man in Cyprus en een Amerikaan. Volgens Eurojust maken zij onderdeel uit van het criminele netwerk van de Sparks Group. Een derde verdachte is nog voortvluchtig. Ze worden verdacht van onder meer schending van het copyright, samenzwering en distributie van gestolen goederen. De gevangenisstraffen voor deze vergrijpen kunnen in de VS oplopen tot twintig jaar.

De Sparks Group heeft al sinds 2016 de aandacht van internationale opsporingsinstanties. Sindsdien hebben ze naar verluidt honderden films en tv-series illegaal gedeeld op internet. Volgens Europol is iedere grote Hollywood-productie die sindsdien is uitgebracht vroegtijdig gelekt door de Sparks Group. De Amerikaanse filmindustrie is hierdoor naar schatting tientallen miljoenen dollars misgelopen.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. 

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen