FSB kantoor

Hackers openbaren projecten van Russische geheime dienst

Laatst bijgewerkt: 20 november 2020
Leestijd: 2 minuten, 10 seconden

Op 13 juli heeft er een grote hack plaatsgevonden bij het bedrijf Sytech dat voor de Russische inlichtingendienst FSB werkt. Bij de aanval werd 7,5TB aan documenten buitgemaakt. In de documenten staan verschillende projecten van de inlichtingendienst beschreven. De hackersgroep heeft deze informatie vervolgens doorgespeeld naar verschillende media.

De hackers

De hackers die verantwoordelijk zijn voor deze openbaringen horen bij een groep die zich 0v1ru$ noemt. Deze groep speelde de informatie vervolgens door naar hackergroep Digital Revolution. Deze laatste groep heeft de gestolen documenten vervolgens gedeeld met verschillende media, waaronder BBC Rusland. De hackers lieten op de website van Sytech een ‘yoba’ gezicht achter. Dit beeld is een veelgebruikte meme. Ook deelden zij hun werk trots op Twitter.

De projecten van de FSB

In de documenten staan plannen van de FSB die duidelijk bedoeld zijn om meer grip te krijgen op het internetgebruik van burgers. De projecten werden ontwikkeld door Sytech voor de FSB. Een van de projecten is Nautilus, dat bedoeld is om de data van socialmediagebruikers te scrapen. Dit houdt in dat informatie van specifieke webpagina’s kan worden gehaald en geanalyseerd. Nautilus-S is een project dat onderzoek doet naar het Tor-netwerk. Met Tor anonimiseren internetgebruikers hun browsegedrag. Het doel van dit project is om Tor te de-anonimiseren. Dit zouden ze willen bereiken door exit nodes voor Tor te maken die gecontroleerd worden door de Russische overheid. Mentor is een project dat ontwikkeld is voor een tak van het Russische leger om bepaalde email accounts in de gaten te houden. Dan is er ook nog het Reward project, dat ontworpen is om binnen te dringen in peer-to-peer netwerken zoals BitTorrent, Jabber, OpenFT, en ED2K. Tax-3 is een project dat ervoor zorgt dat de informatie van mensen die onder bescherming van de staat staan, uit het Russische belastingsysteem kan worden gewist. Als laatst is er ook informatie naar buiten gekomen over project Nadezhda, wat hoop betekend. Dit project brengt in kaart hoe Rusland verbonden is aan de rest van het internet.

Soeverein internet in Rusland

Project Nadezhda of Hope is onderdeel van de Russische poging om een soeverein internet te creëren. Rusland wil zich graag isoleren van de rest van het internet. Eerder dit jaar werd al bekend dat Rusland bezig is met het testen van dit afgesloten internet. Op deze manier wil het land zich beschermen tegen eventuele inmenging of spionage van buitenaf.  Een belangrijke kanttekening bij dit project is dat het op deze manier nog makkelijker is voor de Russische overheid om censuur te plegen.

Er is nog geen reactie gekomen vanuit Sytech of de FSB over de recente hack.

Tech-journaliste
Tove is reeds sinds 2017 als cybersecurity-redacteur betrokken bij VPNgids. Sinds 2019 is zij tevens coördinator voor het cybersecurity-nieuws dat op de website verschijnt.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen