‘Hacker steelt broncode GTA V en GTA VI’

Man die GTA speelt op zijn laptop

Een hacker claimt dat hij de interne systemen van Take-Two Interactive Software heeft weten te infiltreren. Hij zegt tientallen video’s van het nog te verschijnen Grand Theft Auto (GTA) VI te hebben gestolen. Om zijn beweringen kracht bij te zetten, heeft hij 90 clips op een GTA-forum gepubliceerd. Ook zou hij de broncode van deze game en diens voorganger hebben buitgemaakt.

Dat schrijft de gamingsite Polygon.

Voor het eerst een vrouwelijke hoofdrolspeelster

Gamers wachten vol spanning totdat Rockstar Games, de studio binnen Take-Two Interactive Software die de GTA-reeks maakt, de nieuwste titel lanceert. Het is namelijk bijna tien jaar geleden dat GTA V op de markt verscheen. Hoogste tijd dus voor een opvolger.

Eén persoon kon het geduld niet opbrengen tot de officiële releasedatum. Op een GTA-forum heeft hij 90 videoclips van GTA VI gepubliceerd. In totaal gaat het om 50 minuten aan beeldmateriaal, veelal korte fragmenten van enkele seconden. Eén van de video’s duurt iets meer dan drie minuten en laat zien van hoe een man en een vrouw een fastfoodrestaurant overvallen, in een vuurgevecht terechtkomen met de politie en het op het vluchten zetten in een politiewagen. Het zou voor het eerst zijn dat gamers een vrouwelijk personage als hoofdrolspeelster kunnen kiezen in een GTA-game.

Liefhebbers die de video’s willen bekijken, vissen achter het net: Take-Two Interactive Software heeft een auteursrechtenclaim ingediend. Dat betekent dat de video’s niet langer online staan.

Anonieme medewerkers: ‘Gelekte beelden zijn echt’

Over de authenticiteit van de video’s was vanaf het allereerste moment discussie. Anonieme bronnen bevestigen tegenover Bloomberg dat de gelekte beelden echt zijn. Het gaat volgens hen om “vroege en ongepolijste beelden” van GTA VI. De definitieve versie zal er een stuk gelikter uitzien en meer details bevatten.

Medewerkers van Rockstar Games waren verbijsterd toen ze van het lek hoorden. Volgens het persbureau vragen de werknemers zich af welke gevolgen de gebeurtenis zal hebben voor de lancering van de game. En hoe het bestuur op het voorval zou reageren.

Bloomberg heeft Take-Two Interactive Software benaderd voor een reactie. Een woordvoerder van het bedrijf wilde op dat moment geen commentaar geven.

Hacker wil ‘een deal sluiten’

Dit is nog niet het einde van het verhaal. Degene die de video’s online heeft gezet, zegt dat hij “mogelijk binnenkort” met nog meer data op de proppen komt. Hij beweert dat hij de hand heeft weten te leggen op de broncode van GTA V en GTA VI. De hacker schrijft de build van de nieuwste GTA-game momenteel te testen.

Gameredacteur Stephen Totilo zegt op Twitter dat de dader contact zoekt met een medewerker van Rockstar Games of moederbedrijf Take-Two Interactive Software om “een deal te sluiten”. Hij vraagt of ze hem via zijn Telegram account of Proton Mail willen benaderen. Meer details geeft de hacker niet prijs. Het gerucht gaat dat hij eveneens verantwoordelijk is voor de cyberaanval op Uber.

Het bericht is, evenals de links naar de videobeelden, door de moderators van het GTA-forum verwijderd. De rest van de thread is “voor archiveringsdoeleinden” wel beschikbaar gebleven.

Update (20 september 2022): Rockstar Games bevestigt op Twitter dat de gelekte beelden inderdaad van GTA VI zijn. De gameontwikkelaar zegt dat het onlangs het doelwit was van een ‘netwerkintrusie’. Daarbij is vertrouwelijke informatie gedownload, waaronder dus de gelekte beelden van de nog te verschijnen game.

Rockstar Games verwacht niet dat het incident een impact zal hebben op toekomstige projecten. Wel zegt de ontwikkelaar “zeer teleurgesteld” te zijn dat de eerste beelden van GTA VI op deze manier naar buiten zijn gebracht. “Ons werk voor de aanstaande GTA-game gaat door zoals gepland en we blijven toegewijd om jullie, onze spelers, een ervaring te bieden die jullie verwachtingen zal overtreffen”, schrijft het bedrijf.

Tot slot belooft Rockstar Games iedereen op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen. GTA VI krijgt een “fatsoenlijke introductie” zodra de game klaar is. Wanneer dat is kan de gameontwikkelaar niet zeggen. Het bedrijf bedankt voor iedereen voor de steun die het de afgelopen dagen ontving.

Update (22 september 2022): ook 2K Games is het doelwit van een hacker. Net als Rockstar Games is het bedrijf een dochteronderneming van Take-Two Interactive Software.

De aanvaller wist via een externe partij de helpdeskomgeving van 2K Games binnen te dringen. Vervolgens verstuurde hij e-mails met een malafide link. Gamers konden zogenaamd een 2K Launcher downloaden, maar in werkelijkheid haalden ze met de URL malware binnen. Het zou gaan om Redliner, kwaadaardige software die wachtwoorden, browsegeschiedenis en andere persoonlijke informatie en inloggegevens verzamelt en doorstuurt.

2K Games waarschuwt iedereen die een e-mail ontvangt uit naam van de helpdesk om deze niet te openen. Gamers die op de link uit het bericht hebben geklikt, krijgen het advies om direct een antivirusprogramma te installeren. Ook raadt de gameontwikkelaar aan om wachtwoorden die in de webbrowser zijn opgeslagen te resetten en multifactorauthenticatie in te schakelen als deze optie beschikbaar is. Tot slot is het verstandig om te kijken of er geen instellingen zijn gewijzigd op persoonlijke e-mailaccounts.

2K Games biedt haar oprechte excuses aan voor het voorval en eventuele ongemak dat het met zich meebrengt.

Update (24 september 2022): de Londense politie heeft een 17-jarige jongen uit Oxfordshire gearresteerd. Hij wordt in verband gebracht met de hackaanvallen op Rockstar Games en Uber. De verdachte werd op donderdagavond 22 september aangehouden door de National Cyber Crime Unit (NCCU). Hij maakt onderdeel uit van een internationaal onderzoek.

De Britse politie weigert op dit moment om meer details te verschaffen. Ook de FBI wil momenteel niet inhoudelijke reageren op de kwestie. Het Amerikaanse ministerie van Justitie wil evenmin iets kwijt over de zaak.

Techredacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. Meer over Anton.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen