Logo Google Chrome op een smartphone

Google verbetert prestaties en veiligheid met Chrome 87

Laatst bijgewerkt: 18 november 2020
Leestijd: 3 minuten, 42 seconden

Google heeft zijn webbrowser op allerlei manieren verbeterd. Chrome 87 zorgt ervoor dat webpagina’s nog sneller worden geladen. De vereiste rekenkracht van de CPU is eveneens omlaag gebracht, waardoor de accu van je laptop langer meegaat. Ook heeft de zoekgigant de veiligheid verbeterd door FTP support standaard uit te schakelen en een fix voor een Slipstream attack te implementeren.

Dat schrijft Google op zijn Chromium Blog.

Google pakt Tab Throttling aan en introduceert Occlusion Tracking

Optimalisering om de prestaties van jouw computer te verbeteren, zonder dat je daar moeite voor hoeft te doen. Voor de meesten klinkt dat als muziek in de oren. Voor die mensen hebben we goed nieuws. Google heeft zijn webbrowser Chrome op allerlei punten aangepakt waardoor hij nog sneller en energiezuiniger is.

Het eerste probleem dat Google aanpakt is Tab Throttling. Sommige gebruikers openen tientallen tabbladen tegelijkertijd als ze op internet surfen. Dit kan een oplossing zijn voor als je snel wilt schakelen tussen tabbladen, maar is ook een aanslag op de resources van je computer. Uit onderzoek van Google blijkt dat JavaScript Timers meer dan 40 procent van systeemresources verbruiken bij tabbladen die op de achtergrond draaien. Door tabbladen op de achtergrond  te beperken om nog maar één keer per minuut een beroep te doen op de CPU, neemt het gebruik van de processor af met een factor vijf. Dit verlengt op zijn beurt de batterij met één uur en een kwartier.

Daarnaast is Chrome vanaf nu uitgerust met Occlusion Tracking. Met deze technologie weet de webbrowser welke tabbladen op een bepaald moment zichtbaar zijn voor jou. Dit inzicht helpt om het beroep op de rekenkracht en geheugen van je computer te minimaliseren. Chrome start hierdoor 25 procent sneller op en pagina’s worden 7 procent sneller geladen, zo claimt Google.

Pagina’s nog sneller laden dankzij verbetering back/forward cache

Eén op de vijf navigatiebewegingen op smartphones wordt volgens Google veroorzaakt doordat gebruikers op een  link tikken, zien dat het artikel niet voldoet aan hun verwachtingen en weer teruggaan naar de vorige pagina. Door verbeteringen aan te brengen in de back/forward cache, beland je met de nieuwste versie van Chrome 20 procent sneller op de vorige pagina. Mobiele telefoons met low-end specificaties en tragere netwerkapparaten profiteren hier flink van. In de toekomst wil Google de laadtijd met 50 procent verminderen.

De onderstaande video demonstreert hoe snel sterk back/forward cache is verbeterd in Chrome 87.

Google schakelt FTP support standaard uit

Google wil al enige tijd een einde maken aan ondersteuning voor File Transfer Protocol (FTP) via Chrome, omdat de functie min of meer overbodig is geworden. Daarnaast brengt het veiligheidsproblemen met zich mee, waar Google naar eigen zeggen weinig tot niets aan kan doen. Volgens de techgigant doet in een week tijd slechts 0,1 tot 0,2 procent van de internetgebruikers die met Chrome werkt een beroep op FTP.

Bij Chrome 87 is FTP ondersteuning voor FTP daarom standaard uitgeschakeld. Wil je er toch gebruik van kunnen maken? Dan moet je de flag chrome://flags/#enable-ftp invoeren in de URL-balk van de webbrowser. Houd er rekening mee dat FTP ondersteuning met de komst van Chrome 88 definitief verdwijnt.

Nieuwste Chromeversie slaat NAT-aanvallen af

Tot slot heeft Google een fix doorgevoerd in Chrome 87 waarmee Network Address Translating (NAT) Slipstream attacks worden afgeslagen. Beveiligingsonderzoeker Samy Kamkar ontdekte dat hackers met een kwaadaardige JavaScript NAT-apparaten zoals een router konden omzeilen en toegang konden krijgen tot iedere willekeurige TCP/UDP poort op de computer van hun slachtoffer.

Deze veiligheidsmaatregelen trof Google eerder dit jaar

Snel en veilig surfen op internet staat hoog in het vaandel bij Google. Het Amerikaanse technologiebedrijf brengt om die reden regelmatig nieuwe verbeteringen aan in zijn webbrowser Chrome. Zo kunnen deelnemers aan het Advanced Protection Program sinds september bestanden uploaden naar de servers van Google en laten scannen door zijn malware detectietechnologie Safe Browsing. Gebruikers kunnen dan met een gerust hart het bestand openen, of direct verwijderen.

Een andere veiligheidsmaatregel die Google onlangs heeft doorgevoerd is dat gebruikers voortaan wachtwoorden kunnen aanpassen via het instellingenmenu van Chrome. Daarvoor moest je naar de wachtwoordmanager van Google gaan, je gebruikersnaam en wachtwoord voor een online account verwijderen, via de website van de aanbieder een nieuw wachtwoord aanmaken en dan pas kon je deze opslaan in Googles Password Manager.

Verder blokkeert Chrome sinds oktober pushnotificaties van websites met malafide intenties en blokkeert de webbrowser vanaf januari 2021 JavaScript redirects tegen ‘tab-napping’ via een beveiligingsprobleem in het HTML-attribuut target=’_blank’.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. 

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen