Google Chrome laat je wachtwoorden aanpassen via instellingen

App-icoontje van Google Chrome op een smartphone

Google werkt momenteel aan een nieuwe methode om je opgeslagen wachtwoorden aan te passen. Op dit moment moet je daarvoor naar Googles online wachtwoordmanager surfen om op een omslachtige manier je wachtwoorden aan te passen. Bij de lancering van Chrome 86, die voor volgende week gepland staat, kan het een stuk sneller en eenvoudiger via de instellingen van de webbrowser.

Dat ontdekte BleepingComputer via de bètaversie van Google Chrome.

Wachtwoorden hergebruiken is onveilig

Om je online veiligheid zo goed mogelijk te beschermen, is het verstandig om voor iedere dienst een afzonderlijk wachtwoord te gebruiken. De meeste mensen zijn echter op zoveel sites actief, dat ze dreigen door de bomen het bos niet langer te zien. Uit gemakzucht hergebruiken ze één-en-hetzelfde wachtwoord voor meerdere online diensten. Of erger: ze kiezen voor veelgebruikte wachtwoorden als ‘123456’, ‘wachtwoord’ of ‘iloveyou’.

Dat is weliswaar de weg van de minste weerstand, maar allesbehalve veilig en verstandig. Om daar iets aan te doen geeft Google gebruikers de mogelijkheid om hun wachtwoorden op te slaan in zijn Password Manager. Deze is te bereiken via https://passwords.google.com/.

Wachtwoorden aanpassen via Password Manager is lastig en omslachtig

Via Googles digitale wachtwoordmanager liggen je opgeslagen wachtwoorden binnen handbereik. Ideaal als je snel even wil opzoeken wat ook alweer je wachtwoord was van je bank, of een andere online dienst die je slechts sporadisch gebruikt.

Een wachtwoord aanpassen via de Password Manager is daarentegen een helse klus. Daarvoor surf je eerst naar de wachtwoordmanager, verwijder je je gebruikersnaam en opgeslagen wachtwoord van de betreffende site, maak je via de site van de aanbieder een nieuw wachtwoord aan en sla je deze op via Googles Password Manager.

Dat zijn een hoop stappen om een wachtwoord aan te passen. ‘Dat kan een stuk sneller en minder omslachtig’, zo dacht Google. De zoekgigant heeft hiervoor een oplossing bedacht: je wachtwoord aanpassen via het instellingenmenu van Google Chrome.

Zo werkt de vernieuwde Password Manager van Google Chrome

Op dit moment is de functie nog niet live in de stabiele versie van Google Chrome. Via Chrome Beta daarentegen kun je hem nu al testen. Download en installeer Chrome Beta for Desktop of Chrome Beta for Android op je laptop of smartphone. Via deze applicaties kun je vroegtijdig de nieuwste features van Googles webbrowser in actie zien.

Als je een van deze programma’s hebt geïnstalleerd, typ je het volgende in de zoekbalk: chrome://flags/#edit-passwords-in-settings. Daar zoek je ‘Edit passwords in settings’ en selecteer je bij de blauwgekleurde knop de optie ‘Enabled’. Dan sluit je de webbrowser af en start je hem opnieuw op. Nu heb je toegang tot de pagina chrome://settings/passwords.

Vervolgens zoek je de site of dienst waarvan je je wachtwoord wil aanpassen. Druk of tik op de drie verticale puntjes en selecteer ‘Edit password’. Nu is het mogelijk om een nieuw wachtwoord op te geven.

De vernieuwde Password Manager is beschikbaar vanaf Google Chrome versie 86. Deze wordt naar verwachting volgende week uitgerold door Google.

Zo maak je sterke wachtwoorden

Een sterk wachtwoord gebruiken voor je online accounts klinkt als vanzelfsprekend. Voor bijna alles wat je online bestelt, moet je een account aanmaken. Dat betekent dat je voor de zoveelste keer een uniek wachtwoord moet bedenken dat door niemand te raden is en alleen jij kent. Als je tientallen online accounts hebt valt dat nog niet mee.

Veel mensen worstelen hiermee. Voor ieder profiel een uniek en sterk wachtwoord bedenken is niet eenvoudig. Door specifieke wachtwoorden voor meerdere online diensten te hergebruiken, hoef je er slechts een handjevol te onthouden. Handig, maar niet slim.

Er bestaan diverse oplossingen om je online leven een stuk gemakkelijker te maken en goed te beschermen tegen hackers en cybercriminelen. Een wachtwoordmanager helpt je bij het bedenken en opslaan van sterke wachtwoorden. Zodra je een website bezoekt waar je een account voor hebt aangemaakt en je wilt inloggen, vult een wachtwoordmanager je inlognaam en wachtwoord automatisch in. Het enige wachtwoord dat je nog hoeft te onthouden is het wachtwoord van je wachtwoordmanager.

Heb je een aversie tegen een alwetende wachtwoordmanager? Dan kun je natuurlijk ook zelf voor al je online accounts een sterk wachtwoord maken. In deze handleiding vertellen we je precies hoe je dat doet.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. 
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen