Netwerkpaneel, switch en kabel in een datacenter

Google en Facebook annuleren plan voor onderzeese internetkabel met Hongkong

Laatst bijgewerkt: 31 augustus 2020
Leestijd: 3 minuten, 24 seconden

Google en Facebook zetten een streep door het plan om een onderzeese internetkabel aan te leggen die Noord-Amerika met Hongkong verbindt. De Amerikaanse regering heeft bedenkingen over de veiligheid en privacy van Amerikaanse burgers. Ze vreest dat de Chinese overheid deze kabel misbruikt om persoonsgegevens en andere data van Amerikanen te vergaren.

Dat schrijft persbureau Bloomberg die een tweet van Geoffrey Stark, commissaris bij de Federal Communications Commisson (FCC), voorbij zag komen. Daarin zegt hij dat Google en Facebook hun aanvraag hebben ingetrokken.

Verhoudingen tussen de VS en China zijn al meer dan een jaar gespannen

De spanningen tussen de VS en China staan al geruime tijd onder druk. Zo introduceerde president Trump tijdens zijn presidentschap diverse importheffingen op Chinese producten. De uitgesproken mening van de president over de situatie in Hongkong (waar een pro-Chinese regering in juli een nieuwe veiligheidswet introduceerde), mensenrechten in het land, de uitbraak van het coronavirus, het handelsverbod met Huawei en de perikelen rondom TikTok zijn Beijing in het verkeerde keelgat geschoten.

Alsof dat nog niet genoeg was, komt er nieuwe kwestie bij die de relatie tussen beide landen hoogstwaarschijnlijk verder op scherp zet. Google en Facebook hadden plannen om een internetkabel aan te leggen tussen Noord-Amerika en Hongkong. Dit plan wordt voorlopig in de ijskast gezet door de techbedrijven.

Zowel het Witte Huis als de FCC hebben hun zorgen geuit over het plan. Zij vrezen dat China deze internetkabel gaat gebruiken om Amerikaanse burgers af te luisteren. Dat is niet alleen slecht voor de privacy, maar vormt een directe bedreiging voor de nationale veiligheid van de VS. Dat is mogelijk, omdat Hongkong een Chinese provincie is. Google en Facebook zien daarom af van de aanleg van de internetkabel.

Grote zorgen over de nationale veiligheid van de VS

In oktober 2016 kondigden Google en Facebook hun plan voor de Pacific Light Cable Network aan. Een 12.800 kilometer lange internetkabel moest het Noord-Amerikaanse continent rechtstreeks verbinden met Hongkong. Zowel voor de techbedrijven als Hongkong bracht de kabel grote voordelen met zich mee. Google en Facebook konden met de kabel meer data verzenden en ontvangen, wat door de explosief gestegen vraag naar bandbreedte met Azië goed uitkwam. Hongkong had zich kunnen profileren als mondiaal internetknooppunt.

Afgelopen juni uitten diverse politieke instanties hun bezwaren over de internetverbinding. Het Witte Huis, het ministerie van Justitie en de FCC maakten zich grote zorgen over de datastroom tussen de VS en de Chinese Communistische Partij. De Chinese regering zou de verbinding kunnen gebruiken voor spionagedoeleinden. In een tijd dat de verhoudingen tussen beide mogendheden gespannen zijn, vinden zij het niet verstandig om dergelijke ambities te verwezenlijken.

‘Internetkabels zijn cruciaal voor VS, veiligheid staat voorop’

“Deze kabel zou de manier veranderen waarop Amerikaanse data stroomt en wordt opgeslagen”, zo vertelde Adam Hickey van het ministerie van Justitie in juni tegen Politico. “Het heeft de potentie om Hongkong als centrum van de Amerikaanse dataverbinding met Azië te worden. Dat geeft de Chinese geheime dienst ongekende mogelijkheden om data [van Amerikaanse burgers, red.] te verzamelen.”

Eén van de tegenstanders van de voorgenomen internetverbinding is Geoffrey Starks, commissaris bij de FCC. Op Twitter schrijft hij dat deze kabels “cruciaal” zijn voor de verbondenheid in de toekomst en dat ze daarom goed beschermd moeten worden. “Het is de verantwoordelijkheid van de FCC om ervoor te zorgen dat ons telecomverkeer veilig en beschermd is”, aldus Starks.

Google zit niet bij de pakken neer

De plannen voor het Pacific Light Cable Network zijn niet volledig van de baan. De FCC geeft Google en Facebook het groene licht om internetkabels aan te leggen met Taiwan en de Filipijnen. Op die manier kunnen de technologiebedrijven toch hun ambities verwezenlijken. Google laat het er dan ook zeker niet bij zitten. “We zetten alles in het werk om via gevestigde kanalen de aanleg van de onderzeese kabels goedgekeurd te krijgen”, zo vertelt een woordvoerder van Googles moederbedrijf Alphabet tegen Bloomberg.

Inmiddels is het bijna vier jaar geleden dat Google en Facebook hun ambitie over een internetverbinding met Azië uitspraken. Het is nog altijd onduidelijk wanneer de techbedrijven met de aanleg ervan beginnen.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. 

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen