Google opinion rewards app

Google betaalt ook voor data via een VPN-app

Laatst bijgewerkt: 31 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 18 seconden

Google betaalt gebruikers om via een VPN al hun data te kunnen verzamelen. Net als bij Facebook, is nu ook naar buiten gekomen dat de app van Google in strijd met het beleid van Apple handelde. De app was via een Enterprise Certificate voor iOS te downloaden. Deze certificaten zijn echter uitsluitend bedoeld voor medewerkers binnen een bedrijf. Apple heeft nu, net als bij Facebook, het certificaat voor Google ingetrokken.

Screenwise Meter

De app waar het om gaat heet Screenwise Meter. Voor iOS is de app niet in de Appstore te vinden, maar Screenwise kan alsnog via de website van Google worden gedownload. Door de app op de achtergrond van je apparaat te laten draaien, kun je online giftcards verdienen. Op deze manier verzamelt Google enorm veel informatie over de sites en apps die je gebruikt.

Opinion Rewards-programma

De Sceenwise-app is onderdeel van het Opinion Rewards-programma van Google. Binnen dit programma kunnen huishoudens beloningen verdienen door al hun apparaten aan te sluiten en zo hun gebruik te laten volgen. Google zegt dit te doen om hun eigen service te verbeteren, maar in werkelijkheid is al die informatie natuurlijk voor heel veel zaken ontzettend waardevol. Binnen deze app is er wel de mogelijkheid om de dataverzameling even op pauze te zetten.

Apple heeft nu de certificaten van Facebook en Google ingetrokken om deze wijze van dataverzameling bij Apple-gebruikers in te perken. Door deze beperking zal het lastiger worden voor deze bedrijven om iOS gebruikers in hun projecten mee te nemen.

Tech-journaliste
Tove is reeds sinds 2017 als cybersecurity-redacteur betrokken bij VPNgids. Sinds 2019 is zij tevens coördinator voor het cybersecurity-nieuws dat op de website verschijnt.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past